Aceasta reprezintă o dificultate suplimentară pentru rafinăriile independente deoarece sectorul european de rafinare se va confrunta cu încă un an dificil în 2012, după scăderea activităţii economice începută în 2009.

‘Natura ridicat ciclică a industriei de rafinare, fluxul de numerar scăzut al rafinăriilor europene începând cu 2009 şi supracapacitatea persistentă fac din industria de rafinare unul din sectoarele corporate la care băncile europene îşi vor reduce expunerea anul acesta. Fitch apreciază că accesul mai dificil la finanţarea bancară va afecta în mod deosebit rafinăriile independente cu datorii mari, care trebuie să-şi refinanţeze datorii masive în 2012’, a explicat analistul Arkadiusz Wicik.

Compania elveţiană Petroplus Holdings AG, cea mai mare companie independentă de rafinare din Europa, a anunţat recent că va închide temporar, în ianuarie 2012, trei din cele cinci rafinării ale sale, din cauza accesului limitat la credite şi a încetinirii economiei în Europa.

Petroplus Holdings AG a anunţat în 27 decembrie că băncile creditoare au îngheţat linii de credit neangajate în valoare de aproximativ un miliard de dolari, linii care sunt vitale pentru operaţiunile companiei. Petroplus operează cinci rafinării în Europa: Coryton (Marea Britanie), Antwerp (Belgia), Petit Couronne (Franţa), Ingolstadt (Germania) şi Cressier (Elveţia). Potrivit companiei, aceste rafinării au o capacitate combinată de aproximativ 667.000 barili pe zi.

Pe fondul încetinirii economiei globale cererea pentru combustibili a scăzut, ceea ce a afectat profiturile companiilor de rafinare şi a condus la închiderea, vânzarea sau conversia unor rafinării în spaţii de depozitare. În trimestrul al treilea al acestui an, Petroplus a raportat pierderi nete de 147 milioane de dolari, după ce a înregistrat pierderi şi în primele două trimestre.

Potrivit unui raport recent al Agenţiei Internaţionale a Energiei, profiturile obţinute din procesarea ţiţeiului Brent în combustibili pe piaţa din Europa de Nord-Vest au scăzut în luna noiembrie la 0,51 de cenţi per baril de la 1,52 cenţi în luna octombrie.

Alte două mari rafinării independente din Europa, Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. din Polonia şi Turkiye Petrol Rafinerileri A.S. din Turcia dispun de lichidităţi suficiente şi nu au probleme majore de refinanţare în următorii ani.

Majoritatea capacităţilor de rafinare din Europa este controlată de companii integrate de petrol şi gaze naturale. Slăbiciunea structurală în sectorul european de rafinare a determinat multe companii să-şi majoreze concentrarea pe segmentul upstream de petrol şi gaze naturale prin reducerea cheltuielilor de capital pentru segmentul downstream şi renunţarea la activele de rafinare, exemplele fiind Royal Dutch Shell, Total SA şi OMV AG.

SURSA: Agerpres