Fitch Ratings a confirmat, joi, ratingul Bulgariei pentru datoriile pe termen lung în valută şi cele în monedă locală la nivelul “BBB-“, respectiv “BBB”, cu perspectivă negativă, decizie care reflectă provocările pe termen scurt legate de măsurile de austeritate.

Calificativul pentru datoriile pe termen scurt în valută a fost menţinut la “F3”, iar plafonul de ţară la “BBB+”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Decizia reflectă provocările generate de măsurile guvernamentale de austeritate, în condiţiile incertitudinilor existente pe pieţele financiare internaţionale, dar şi stabilitatea conferită de apartenenţa la Uniunea Europeană.

Ratingurile Bulgariei sunt susţinute de climatul de afaceri relativ solid şi de stabilitatea politică.

Retrogradarea calificativelor ar putea fi determinată de amplificarea ieşirilor de capital din ţară, care ar duce la creşterea necesarului de finanţare externă şi la presiuni macroeconomice şi financiare sporite.

Revenirea la creştere economică sustenabilă şi atenuarea riscurilor externe ar putea duce la revizuirea perspectivei la nivelul “stabilă”, se mai arată în comunicat.

SURSA: Mediafax