"Rezultatele analizei din septembrie 2017 arată că peste 60% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile şi afacerile lor să crească în următorul an, ceea ce confirmă creşterea economică înregistrată de România în acest an şi prognoza pentru 2018. În acelaşi timp se remarcă o deteriorare semnificativă a percepţiei privind mediul de afaceri din România, în special în privinţa predictibilităţii cadrului legislativ şi a stabilităţii fiscale şi de reglementare. 90% dintre respondenţi, în creştere semnificativă de la doar 25% în 2015, spun că schimbările legislative le afectează planurile de afaceri. 65% dintre aceştia consideră că povara fiscală a crescut în ultima perioadă, spre deosebire de 35% în 2015, iar 75% spun că mediul de afaceri din România s-a deteriorat recent şi că evoluţiile recente au contribuit la diminuarea încrederii lor", se arată într-un comunicat al FI. 

Potrivit sursei citate, în ultimii doi ani, a crescut semnificativ numărul membrilor FIC care spun că infrastructura, birocraţia sau accesul la forţă de muncă le pun probleme din ce în ce mai mari. 42% dintre companiile FIC afirmă că România pierde din competitivitate din cauza pieţei muncii, spre deosebire de numai 6% în 2015. 90% dintre respondenţi spun că infrastructura şi birocraţia au un impact negativ asupra competitivităţii lor, aceasta fiind o cifră îngrijorătoare. 

În urma analizei Indicelui percepţiei despre mediul de afaceri, creşterea economică nu pare sustenabilă pe termen mediu şi lung iar lipsa investiţiilor în infrastructură, creşterea deficitului de forţă de muncă, incertitudinea privind politicile fiscale şi de reglementare precum şi sentimentul deteriorării mediului de afaceri vor conduce la reducerea investiţiilor private, locale sau străine şi implicit la o economie ce va opera sub potenţial. 

Pe de altă parte, vestea bună este, potrivit reprezentanţilor FIC, creşterea economică care se vede în activitatea companiilor care în continuare se aşteaptă la o majorare a veniturilor, a activităţii lor economice şi îşi propun să creeze locuri de muncă. 

Conform datelor BNR, investiţiile străine directe au atins, în primele opt luni din 2017, valoarea de 2,52 miliarde euro, în scădere cu 600 de milioane de euro faţă de perioada similară a anului trecut. 

Reprezentanţii investitorilor străini consideră, în context, că este prematur ca această scădere să fie interpretată ca o diminuare a încrederii investitorilor străini în economia românească, întrucât decizia unei investiţii presupune o perioadă de analiză de aproximativ doi ani. 

Dar unele măsuri recente au ridicat semne de întrebare investitorilor străini prezenţi în România, aşa cum se vede din analiza FIC şi implicit, e posibil să-i fi intimidat pe cei care plănuiau să facă investiţii în viitor. 

FIC considerăm că autorităţile ar trebui să adopte politici coerente de atragere a investiţiilor străine directe, cu atât mai mult cu cât proiectele greenfield au reprezentat numai 78 milioane euro (2,4% din participaţiile la capital) în 2016, ceea ce arată că pe piaţa românească au intrat puţine companii noi. 

"România poate deveni a 10-a economie a Uniunii Europene în următorii 20 de ani, dacă va face investiţii înţelepte, pe termen lung. Schimbările constante ale politicilor fiscale prin măsuri anunţate public, la care ulterior se renunţă, au un efect negativ puternic asupra încrederii investitorilor. În acelaşi timp, îngrijorările, de percepţie sau reale, privind statul de drept în România au acelaşi efect negativ asupra încrederii. Nu în ultimul rând, discursurile publice care antagonizează capitalul străin cu cel local sau companiile mari cu cele mici contribuie la diminuarea încrederii şi la creşterea incertitudinii. La fel de îngrijorătoare sunt situaţiile, tot mai frecvente, în care oficialii folosesc informaţii amăgitoare sau false pentru a ponegri anumite industrii sau sectoare economice", se arată în raportul FIC. 

FIC consideră că autorităţile şi partidele politice pot face paşi rapizi pentru a corecta aceste sentimente de neîncredere printr-un dialog constructiv cu comunitatea de afaceri. 

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) publică de două ori pe an Indicele percepţiei despre mediul de afaceri, realizat în rândul membrii săi. Companiile din cadrul FIC reprezintă un segment important din investiţiile străine directe în România, cumulând împreună mai mult de 180.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală ce reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul României.

AGERPRES