Acesta a spus că, în prezent, se lucrează la normele metodologice pe Legea pajiştilor, care în opinia sa va aduce mari beneficii agricultorilor din zonele de munte.

“Prin noua lege va exista obligativitatea ca toţi banii care se primesc din subvenţii să fie cheltuiţi pentru modernizarea şi întreţinerea patrimoniului pastoral. Legea este deja promulgată şi acum lucrăm la normele metodologice pe care sperăm să le finalizăm până la finele anului”, a adăugat şeful MADR.

Ministrul Agriculturii a subliniat că în prezent, prin PNDR, România beneficiază până în 2013 de peste 800 milioane euro prin trei măsuri de agromediu şi zone defavorizate care sunt orientate către zonele de munte.

“Pentru zona montană mai sunt plăţile pentru vacile de lapte în valoare de 22 de milioane de euro şi pentru prima dată acordăm încă 6 milioane de euro pentru bovinele de carne din zonele defavorizate. De asemenea, mai dăm 1,5 milioane de euro pentru bubalinele din aceste zone şi 4,5 milioane de euro pentru trecerea la agricultura ecologică”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Subvenţiile vor creşte după anul 2014

Zonele montane vor beneficia de un sprijin financiar mai consistent prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, de acest sprijin urmând să beneficieze şi România, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

“România va beneficia prin noua PAC de fonduri mai consistente pentru zonele montane şi pentru zonele defavorizate, dar şi pentru fermele mici din aceste zone. De asemenea, prin noua PAC suprafeţele de pajişti şi fâneţe vor avea un program de gestionare şi finanţare avantajos în aceste zone”, a precizat Tabără.

Zona de munte din România cuprinde 3.560 de sate în 27 de judeţe şi se întinde pe 74.000 de kilometri pătraţi, respectiv circa 3,2 milioane hectare de terenuri agricole, din care 2,5 milioane ha păşuni şi fâneţe naturale. Zona are peste 800.000 de gospodării şi 2,1 milioane de agricultori.