Ultimele teste de performanţă au arătat că plăcuţele Eco-Friction nu numai că au aceeaşi putere de oprire ca a componentelor tradiţionale pe bază de cupru, dar oferă şi îmbunătăţiri semnificative. De exemplu, cunoscutul Mk6 Volkswagen Golf beneficiază de o reducere a distanţei de frânare cu 10% de la 100 km/h şi cu 17% de la 115 km/h. Vehiculele comerciale uşoare beneficiază şi ele de plăcuţe de frână Eco-Friction, care opresc vehiculele Peugeot Boxer şi Fiat Ducato pe o distanţă de 12 m de la 100km/h şi 16 m de la 115 km/h. Testările au fost realizate de o companie independentă, MIRA Ltd (UK).

Federal-Mogul Motorparts introduce tehnologia sa Eco-Friction la 90% din gama Ferodo, cu o extindere la 95% până la finalul anului. Aceasta va acoperi toată gama de vehicule de renume existente pe piață şi în curs de lansare, clienţii putând să beneficieze de avantajele competitive de performanţă şi de mediu ale plăcuţelor de frână fără cupru şi cu nivel redus de cupru.
„Federal-Mogul se bucură să-şi îmbunătăţească permanent gama de produse pentru clienţii din segmentul aftermarket, asigurându-se că aceştia primesc aceleaşi tehnologii de top şi componente de calitate OE ca şi cele furnizate de producătorii de vehicule”, declară Silvano Veglia, director de produs Federal-Mogul Motorparts, Braking Aftermarket EMEA.

Cuprul este un ingredient cheie în componența plăcuţelor de frână, deoarece poate să crească anduranţa, să reducă nivelul de zgomot, să limiteze “vibraţia” (o trepidaţie a frânelor percepută în volan şi suspensie în timpul frânării), şi să contribuie la stabilitatea fricţiunii pentru o gamă largă de temperaturi de funcţionare. Cuprul reprezintă între 5 şi 20% din masa plăcuţelor realizate din formule organice fără azbest cunoscute sub numele de NAO (sau Non Azbest, Organic) şi din formule cu nivel redus de oţel, folosite în Europa, Asia şi America de Nord.

Cuprul este un material util şi adaptabil care nu poate fi uşor înlocuit cu un singur material. Federal-Mogul a studiat şi a testat timp de 5 ani materiale care ar putea să-l înlocuiască, lucrând cu tehnologii care asigură caracteristicile necesare, fără a compromite performanţa. Cele mai bune formule actuale combină până la 30 de materiale diferite. Gama Ferodo Eco-Friction încorporează astăzi o serie de sulfide de metal, minerale, abrazive, fibre, particule ceramice şi anumite tipuri de grafit, pentru a obţine aceleaşi caracteristici de uzură şi fricţiune pe care le au plăcuţele de frână cu cupru. Datorită succesului în activitatea de cercetare din acest domeniu, Federal-Mogul a devenit lider mondial în producţia materialelor de fricţiune cu nivel redus de cupru sau fără cupru.
Gama Ferodo Eco-Friction de formule de fricţiune cu nivel redus de cupru sau fără cupru a fost dezvoltată printr-un proces tribologic de amprentare, pentru identificarea de materiale alternative capabile să atingă aceleaşi rezultate de performanţă ca cele ale plăcuţelor tradiţionale cu cupru în ceea ce priveşte frânarea, zgomotul, zgomotul-vibraţia-duritatea (NVH), anduranţa şi producerea de particule (praf de frână). Formulele Ferodo Eco-Friction de la Federal-Mogul asigură o rezistenţă crescută la coroziunea rotorului şi o performanţă mai bună a fricţiunii statice, importantă în special la oprirea în pantă.

Formulele de plăcuţe de frână Ferodo Eco-Friction au fost testate amănunţit şi validate cu ajutorul a numeroase specificaţii furnizate de producătorii de vehicule, şi sunt compatibile cu frânele de parcare electrică, cu sistemele de frânare care folosesc “calibru uşor” – calibrele mai uşoare care contribuie la reducerea greutăţii vehiculului, însă alterează proprietăţile de disipare a căldurii şi forţele structurale – şi cu vehiculele hibride şi electrice – mai grele decât vehiculele echivalente echipate numai cu motor termic, din cauza prezenţei ansamblului de baterii.

Designul şi dezvoltarea Ferodo Eco-Friction se realizează în mai multe centre tehnice Federal-Mogul din Europa, S.U.A. şi Asia. Produsele Ferodo Eco-Friction pentru piaţa OE sunt produse numai în fabrica italiană de la Mondovì (CN), în timp ce plăcuţele de frână Aftermarket vândute sub marca comercială Ferodo sunt produse în Mondovì şi în alte fabrici din lume, cum este cea din Kostelecnad Orlicí, Republica Cehă.