Decizia de a interzice comerţul cu alcool şi tutun în magazinele de tip duty-free va duce la închiderea multor astfel de unităţi, întrucât aceste produse au cea mai mare pondere în cifra de afaceri a firmelor vizate.

Ordinul nr. 202 al ministrului finanţelor, intrat în vigoare pe 12 februarie, i-a luat prin surprindere pe operatorii magazinelor în regim duty-free, deoarece, potrivit reprezentanţilor acestora, nu a avut loc niciun fel de întâlnire între firme şi reprezentanţii Guvernului privind oportunitatea emiterii acestui act normativ. Potrivit ordinului, în termen de 45 de zile de la data intrării sale în vigoare, firmele sunt obligate să lichideze stocurile de băuturi spirtoase şi produse din tutun. Conform datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF), la sfârşitul lunii august 2009, în România existau 14 operatori economici autorizaţi să desfăşoare activităţi în regim duty-free, care gestionau 49 de puncte de lucru. Cum va fi afectat businessul acestor firme? „Ordinul nu are ca rezultat decât o micşorare semnificativă a vânzărilor pentru noi şi o reducere a sumelor pentru bugetul de stat, făcându-ne să ne gândim dacă mai este cazul să continuăm o activitate la care plătim taxe pentru licenţă şi impozite către stat destul de consistente“, spune Niculae Chiriţescu, administratorul firmei Distribution General Value (DGV). Unii dintre marii producători de ţigări de pe piaţa locală, precum British American Tobacco (BAT) şi JTI, nu vor fi afectaţi de acest act normativ, deoarece nu-şi comercializează produsele în regim duty-free, însă există companii care spun că vor înregistra o scădere a businessului. „Cifra de afaceri a companiei noastre o să scadă din cauza acestui ordin. În acelaşi timp, posibilităţile de dezvoltare au fost limitate. Momentan, căutăm noi oportunităţi de dezvoltare, însă lipsa acestui canal de vânzări nu poate fi înlocuită uşor“, a spus Radu Niculescu, CEO Transilvania Hotels&Restaurants, importator al trabucurilor marca Laura Chavin.

O armă împotriva comerţului ilicit?

198-48037-21_tigara_07.jpgCât priveşte reducerea contrabandei, motivul care a stat la baza emiterii ordinului, părerile sunt împărţite. „Nu putem estima cu cât şi dacă va scădea contrabanda“, spun reprezentanţii JTI. „Şi aceasta pentru că, probabil, pe graniţa de vest, în prezent cea mai afectată de contrabanda din această sursă, vor apărea în compensare ţigarete din Serbia, unde (ca şi în Ucraina sau Republica Moldova) preţurile sunt mai mici decât în România“, au completat ei.

198-48038-capital_21.jpgOficialii BAT sunt ceva mai optimişti. „Credem că poate fi o măsură eficientă de combatere a contrabandei, un fenomen grav în România, care afectează în egală măsură şi industria locală de profil, şi bugetul statului“, a spus Valentin Canură, corporate affairs manager BAT România, adăugând că, dacă unul din patru pachete de ţigări este adus ilegal şi vândut pe piaţa neagră, statul este păgubit cu peste un miliard de euro, prin neplata accizelor şi taxelor. Există însă şi estimări mai pesimiste. „Această măsură a fost luată sub antetul «contrabanda de ţigări», dar este cunoscut faptul că a mai existat un vid legislativ de şase luni sub conducerea premierului Tăriceanu, când, cu toate magazinele duty-free închise, ucrainenii şi ruşii şi-au continuat contrabanda în toate oraşele României, situaţie care se repetă şi acum“, este de părere Niculae Chiriţescu. „În final, mă întreb unde este protecţia comerţului autohton din partea organelor de stat, unde plătim impozite, şi unde este depistarea cu adevărat a contrabandei.“, a încheiat el. Şi Radu Niculescu consideră că această măsură nu va determina reducerea contrabandei. „Țările vecine vor înregistra un volum mai mare de vânzări, iar piaţa românească va avea o scădere, în special la consumul de băuturi alcoolice tari“, a mai spus el. Dacă referitor la comerţul ilicit părerile sunt împărţite, un lucru este cert: peste mai puţin de două luni, pe rafturile magazinelor duty-free nu vor mai exista nici ţigări, nici băuturi alcoolice.

198-48036-21_grafic_07.jpgUn fenomen alarmant

În 2009, comerţul ilicit era de circa 8,5 mld. ţigarete, dintr-o piaţă de 38,3 mld. pe an. Potrivit estimărilor BAT, peste 20% din ţigările de contrabandă provin din duty-free.