BDO Business Restructuring SPRL caută să valorifice ceea ce a mai rămas din lanțul comercial Trident. Sunt scoase la vânzare, luna aceasta, cele mai mari dintre proprietățile Trident Trans Tex – complexul comercial din cartierul Vasile Aaron, spațiu comercial de pe bulevadrul Nicolae Bălcescu şi hipermarketul din Deva.

Prima licitație este programată pe 14 august, când va fi pus în vânzare spațiul de pe Bălcescu, valoarea acestuia fiind estimată la 115.000 de euro, fără TVA. Pentru complexului comercial din cartierul Vasile Aaron – ultimul închis de BDO, în octombrie 2011 – valoarea de la care vor începe negocierile este de 1,592 milioane de euro, sumă la care se va adăuga TVA-ul.

La finele acestei luni, cei de la BDO vor încerca să vândă și hipermarketul din Deva, județul Hunedoara. Negocierile pentru acest spațiu vor începe de la suma de 1,808 milioane de euro, fără TVA.

În luna mai, lichidatorii judiciari au vândut şi terenurile Trident din apropierea cimitirului municipal.

31 de milioane de lei, recuperate

Trident Trans Tex, afacerea soților Alina și Constantin Mateescu, a început ca o simplă companie de comerț de haine, pentru a se extinde apoi în domenii dintre cele mai diferite, de la exploatări forestiere și transport intern și internațional de marfă până la imobiliare. Din 2004, de când a deschis la Mediaș primul hipermarket sub brandul Trident, Mateescu a investit peste 35 de milioane de euro în alte două supermarketuri, la Sibiu și la Alba Iulia, plus două hipermarketuri, la Deva și la Sf. Gheorghe. Au urmat, în 2008, la Sibiu un depozit de legume și fructe și – în 2009, Trident Shopping Center.

Perioadele faste ale afacerilor retailerului sibian – și ale celorlalți români din retail, de altfel -, au coincis cu intervalurile de creștere atât a pieței, cât și a ponderii comerțului în magazine tip cash&carry, hipermarketuri și supermarketuri, creșteri reflectate în investiții importante în extindere, în special prin credite bancare.

A venit apoi criza și odată cu ea stoparea bruscă a creșterii în retail. În condițiile unor marje destul de mici, ale fluctuațiilor de schimb valutar și ale unor dobânzi bancare din ce în ce mai mari, puțini retaileri au reușit să își adapteze din mers modelul de business.

Trident a intrat în insolvență în august 2009. Datoriile de 183 de milioane de lei au mai scăzut, după vânzarea de active, astfel că la finele anului trecut, valoarea calculată a debitelor era de 152 de milioane de lei. Multe din bunurile Trident Trans Tex-ului sunt încărcate de ipoteci – exemplu este complexul comercial de pe strada Alba Iulia, din Sibiu, sau depozitul de legume-fructe din Zona Industrială Vest.

Cei mai importanți creditori ai Trident Trans Tex sunt băncile: Corporate Recovery Management, cesionarul celor de la Romexterra (38% din masa credală), Banc Post (11,65%), BRD (9,51%), Piraeus Bank (9,13%) și Intesa Sao Paolo Bank (4,56%)

Adio, hipermarketuri 100% românești!

Falimentul Trident însemnă că nici o rețea de hipermarketuri aflată în proprietatea unor antreprenori locali nu a supraviețuit crizei. Totodată, dispare încă un brand românesc din retailul local, după ce criza a scos din piață hipermarketurile Pic (preluată de reţeaua de supermarketuri Succes, controlată de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcin) şi supermarketurile SPAR (reţeaua de origine olandeză operată în franciză de fraţii Ioan şi Floare Cuc din Arad) şi Ethos (controlată de Ion Şoloman).

Sursa foto: Silvana Armat