Ruşii nu mai pot intra pe reţelele Facebook, Twitter şi acum şi Instagram, după ce regimul de la Kremlin a interzis accesul la cele mai importante reţele de socializare din Occident.

Moscova a tăiat accesul ruşilor la reţelele de socializare occidentale. Influencerii din Rusia au rămas fără venituri

Mai mult chiar, Kremlinul a deschis un proces împotriva Meta, compania-mamă a Facebook, pe care ar urmări s-o catalogheze drept ”extremistă”.

Ruşii au rămas şi fără Instagram după ce Facebook a permis utilizatorilor din anumite zone să folosească limbaj instigator la ură împotriva invadatorilor.

Roskomnadzor, autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor din Rusia, i-a îndemnat pe oameni să-şi descarce toate fotografiile şi videoclipurile şi să facă tranziţia către ”platformele competitive” ale Rusiei.

”Trebuie să asigurăm sănătatea mentală a cetățenilor noștri, mai ales a copiilor și adolescenților, protejându-i de insulte și hărțuiri online”, a transmis Roskomnadzor.

Cum reuşesc acum unii ruşi să acceseze reţelele blocate din Occident?

Ruşii încep să descopere acum avantajele VPN (“virtual private network”, rețea virtuală privată – n.red.), pentru a se conecta în continuare la Facebook sau Twitter, dar folosesc şi aplicaţiile criptate de mesagerie pentru a evita noile legi impuse de la Moscova.

În săptămână care a început pe 28 februarie, 2,7 milioane de ruși au descărcat cele mai populare cinci aplicații de tip VPN pentru iOS și Android. Creșterea este semnificativă, cifra obișnuită fiind de trei ori mai mică, notează Unica.md.

Proton, un software VPN produs în Elveţia, a înregistrat o creștere cu 1.000% a numărului rușilor care și-au făcut cont pe platformă începând cu luna martie.

Aplicaţia de mesagerie Signal a devenit şi ea foarte populară în ultimele săptămâni. Aplicația a fost descărcată de 132.000 de ori numai în ultima săptămână, o creștere cu 28% față de săptămâna anterioară.

Twitter poate fi acum folosit de către ruși prin intermediul unui site special, accesibil cu ajutorul serviciului Tor. Cât despre Facebook, rețeaua socială putea fi deja accesată prin intermediul Tor încă din anul 2014.

Lantern este un alt serviciu care poate devia traficul de internet pentru a evita blocajele impuse de autorităţile ruse. S-a înregistrat o creştere de 2.000% în ultimele două luni în folosirea acestui serviciu în Rusia. Majoritatea utilizatorilor Lantern provin din China și Iran, țări unde cenzura pe internet este foarte extinsă.