Doar de Paște s-au dat aproape 3.400 de sancţiuni iar în aproape o luna de zile, aproximativ 200 de mii de cetăţeni au fost amendaţi. Potrivit informațiilor din spațiul public, autoritățile au aplicat în mai puțîn de o luna, respectiv în intervalul 24 martie – 19 aprilie, aproximativ 200 de mii de amenzi persoanelor care nu au respectat regulile impuse de ordonanțele militare.

Astfel, valoarea totală a amenzilor a fost de aproape 400 de milioane de lei. Aproximativ egală cu suma încasată în luna februarie pe impozitul pe profit și de două ori mai mare decât cea încasată din taxele vamale, scrie Antena 3.

Teroare în Noaptea de Înviere

Numai în noaptea de Paște, adică în noaptea de 18 spre 19 aprile, au fost aplicate nu mai puțîn de 3.384 de amenzi și au fost întocmite 234 de dosare penale. Am vayut cu toții că au existat în unele locuri derapaje foarte mari de la regulile de distanțare socială. Conform datelor Grupului de Comunicare Strategică, până pe 19 aprilie, organele de ordine din România au emis 198.751 amenzi în valoare de 380 de milioane de lei.

În februarie, lună în care veniturile publice încă n-au fost afectate grav de criză coronavirusului, potrivit execuției bugetare, au fost încasați 402 milioane de lei din impozitul pe profit și 184,2 milioane de lei din taxe vamale.

Așadar multe amenzi, în cuantum foarte mare, lucru care ar putea fi interpretat că exces de zel din partea forțelor care asigura ordinea publică. Purtătorul de cuvânt al poliției Române a precizat în cadrul unei declarații publice faptul că polițiștii sunt sfătuiți să respecte drepturile și libertățile cetățenilor, să analizeze obiectiv fiecare caz în parte și să aplice măsurile legale doar atunci când situația o impune.

De menționat este că Procentul ar putea deveni și mai ridicat, că urmare a creșterii stării de nervozitate în cazul unora dintre cetățeni și că urmare a creșterii nivelului amenzilor începând cu luna aprilie.

Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au ajuns la minimum 2.000 de lei și maximum 20.000 de lei, față de minimum 100 de lei și maximum 5.000 de lei, cât erau în martie. Amendă minimă pentru persoanele juridice incepela 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas la 70.000 de lei.