Probleme pentru tinerii din România, în contextul pandemiei! În ultima săptămână, cazurile de infectări pentru grupa de vârstă 20-39 de ani a crescut cu circa 120-130%, afirmă Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Tinerii nu sunt speriaţi de COVID şi au un interes mai mic pentru vaccinare

Tinerii se bucură de o aparentă stare de sănătate, se simt într-o formă bună şi nu sunt atât de speriaţi de coronavirus, astfel că au şi un interes mai mic pentru vaccinare faţă de alte categorii de vârstă, mai spune Baciu. În plus, sunt persoane care călătoresc mai mult, acum în perioada concediilor, iar mai ales în străinătate există riscul mai mare de infectare în acest moment, de unde şi creşterea masivă.

“Cumva este ușor de înțeles, pentru că sunt persoane care călătoresc mai mult, e perioada concediilor, oamenii merg în vacanță, vin din călătorii, se întâlnesc cu alți oameni din alte zone, cu atât mai mult cu cât se duc în străinătate, unde, dacă ținem cont de ceea ce se întâmplă la nivel european – în Anglia sunt 40.000 – 50.000 – 60.000 de cazuri de SARS-CoV-2 pe zi.

Este foarte probabil, dacă te duci în vacanță undeva în Europa, să te întâlnești cu o familie, cu un grup de oameni din UK și e posibil, mai mult decât în cazul în care te-ai întâlni cu cineva din România, să contractezi virusul. Și atunci, este evident că cei care călătoresc mai mult au șanse proporțional mai mari să se infecteze în această perioadă”, a declarat Andrei Baciu, invitat la Digi24.

Când vine valul 4 în România? “Există foarte multe variabile (…) care fac foarte dificile predicțiile”

Discuţiile despre venirea valului 4 al pandemiei în România devin astfel mai complicate, indică secretarul de stat. “Toate aceste discuții (…) au un grad mare de relativitate, pentru că există foarte multe variabile”, spune Andrei Baciu.

“Din această perspectivă, toate aceste discuții vizavi de emergența unui viitor val 4, așa cum se întâmplă deja în țările central și vest-europene, au un grad mare de relativitate, pentru că există foarte multe variabile – câți oameni călătoresc, intervalul de timp, cu cine se întâlnesc – care fac foarte dificile predicțiile, însă noi lucrăm la scenarii, astfel încât să ne ajute să ne pregătim în sectorul de sănătate”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Creşterea cazurilor de COVID-19 în România, mai ales în rândul tinerilor, a fost subliniată şi de Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. Chiar dacă vorbim despre o creștere lentă, acesta avertizează că numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni.

Sursa foto: Dreamstime