Nord si Asia. Dorin Grigoriu este unul dintre directorii cuprinsi in programul de dezvoltare.

Capital: Care este rolul dumneavoastra actual in cadrul Kraft Foods?
Dorin Grigorescu: Rolul meu consta in dezvoltarea si implementarea strategiilor de resurse umane necesare in fabricile din regiunea Asia Pacific. In prezent, sediul regiunii este in Melbourne, dar se va muta in Singapore in ianuarie 2005. Kraft are fabrici in toata regiunea, raspandite pe o suprafata uriasa, in China, Thailanda, Indonezia, Filipine si Australia.Am inceput in acest rol in august 2003, dar am petrecut alte trei luni in Australia la inceputul lui 2003 in cadrul unui proiect constand in evaluarea stadiului curent al structurii functiei de resurse umane din productie si recomandarea structurii optime. Trebuie mentionat ca in Kraft productia este o functie globala, integrata vertical. Aceasta inseamna ca este condusa dintr-un punct central (intai Londra, apoi Chicago), iar toate fabricile se subordoneaza acestei structuri, lucrand cu unitatile de afaceri locale pe baza unui sistem de client – furnizor. Recomandarea mea a fost aprobata si mi s-a incredintat implementarea ei. Misiunea principala in Asia Pacific este de a construi o organizatie de resurse umane care sa sprijine activitatea de productie.
Capital: Ce inseamna, in plan profesional, preluarea noului post?
Dorin Grigorescu: Schimbarea mediului de lucru din Europa in Asia Pacific si de la organizatia din Romania la o organizatie regionala a insemnat pentru mine o provocare profesionala majora. Si nu ma refer aici numai la faptul ca aria de responsabilitate a crescut considerabil, ci mai ales la provocarile culturale. Cultura asiatica este mult diferita de cea europeana, dar in ce fel, care sunt mecanismele culturale, codul etic, factorii de motivatie, tabu-urile sociale etc., toate acestea reprezinta intrebari la care a trebuit sa gasesc raspuns. Asa ca m-am pus pe citit diverse materiale in domeniu, dar mai ales am discutat cu oameni cu experienta de lucru in Asia, la care s-au adaugat observatiile directe din timpul calatoriilor de lucru in tarile respective.
Capital: Cum se prezinta piata muncii in Asia?
Dorin Grigorescu: Concurenta pe piata muncii in Asia este foarte puternica. Candidatii care vorbesc limba engleza si au calitatile profesionale si personale pe care le cauta firmele multinationale sunt la mare pret, iar angajatorii se bat intre ei pentru a-i atrage. Astfel de candidati sunt intr-o pozitie foarte avantajoasa pe piata muncii si, constienti de acest lucru, isi construiesc cariera mai degraba prin stagii scurte la aceeasi firma si sarind de la o firma la alta pentru pozitii mai inalte, decat prin avansarea in cadrul aceleeasi firme. Aceste caracteristici ale pietei fortei de munca asiatice amintesc de anii 1990-1995 in Europa de Est, cand firmele multinationale si-au facut intrarea in tarile din estul Europei, iar oferta de forta de munca calificata la standarde occidentale era mult sub cererea de pe piata. Probabil ca si in Asia se va ajunge la situatia actuala din Europa de Est, unde piata fortei de munca s-a stabilizat. Experienta profesionala acumulata in Romania in anii 1995 – 2000 se dovedeste acum de mare folos in postul meu actual.

carte de vizita
A absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti, Sectia Economia Serviciilor de Alimentatie Publica si Turism, promotia 1983.Dupa absolvire, a fost repartizat la Uniunea Judeteana a Cooperativelor de Consum si Credit Bacau, unde a lucrat pana in octombrie 1992. Din noiembrie 1992 si pana in februarie 1995 a lucrat la Fondul Proprietatii Private II „Moldova”, ca referent si, ulterior, ca expert.Din 1995 pana in iulie 2003 a lucrat ca director resurse umane la Kraft Foods Romania, iar in prezent ocupa functia de director resurse umane productie in regiunea Asia Pacific.