Sibianul s-a întâlnit recent cu ambasadorul Africii de Sud în România, Pieter A. Swanepoel, pentru a discuta despre oportunitatea pătrunderii pe această piaţă, în principal, pe segmentul distribuţiei de insulină. Chiar dacă are planuri măreţe, el este foarte discret în privinţa lor.

„Sunt interesat să intru pe piaţa din Africa de Sud, dar nu vă pot oferi detalii despre acest lucru. Strategia unei companii private nu este publică“, a declarat pentru Capital Ilie Vonica. Extinderea ar putea fi realizată prin intermediul firmei Polisano International, înregistrată în 2008, care anul trecut a avut afaceri de numai 716.000 euro.

Dezvoltarea continuă a reţelei de distribuţie Polisano, a treia cea mai mare din ţară, pare să justifice alegerea antreprenorului. Numai anul trecut, Polisano a avut vânzări de 284,8 mil. euro, în creştere cu circa 17% faţă de anul 2010.
Imperiul medical al lui Vonica include distribuitorul de medicamente Polisano, reţeaua de farmacii Reţeta, fabrica Polipharma Industries, reţeaua de clinici generaliste Clinica Polisano, una de dializă, centre de fertilizare in vitro şi un spital privat la Sibiu. În grupul sibian lucrează peste 1.500 de angajaţi.

Medic ginecolog de profesie, Vonica a început în urmă cu 18 ani afacerile în domeniul farmaceutic şi poate fi considerat unul dintre cei mai puternici antreprenori din domeniul farma. El este încrezător în privinţa dezvoltării afaceri pe care o conduce şi spune că băncile au început să îi vină în întâmpinare pentru ai susţine financiar investiţiile programate.

În ultima ediţie a TOP 300 Capital, medicul sibian s-a plasat pe poziţia 37 între cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 135-140 mil. euro.

Citeşte şi Din această ţară africană a venit în România jumătate de miliard de euro în plină criză