În ziarul local  „Ştiri din Dolinska"(localitatea din Ucraina, unde s-a construit celebrul combinat Krivoi Rog ) a apărut, zilele trecute, o declaraţie a Şefului Administraţiei Regionale de Stat (cum ar fi la noi preşedintele Consiliului Judeţean), Andrei Nikolaenko.  “Negocierile cu omologii români, pentru viitorul CIM Krivoi Rog, continuă, dar sunt extrem de dificile, deoarece condițiile pe care ni le-a pus partea română sunt inacceptabile pentru noi. Dar noi nu ne vom opri aici, ci vom căuta modalități de rezolvare a acestei probleme complexe. Pentru că nu vorbim numai despre viitorul întreprinderii, vorbim, de asemenea, despre mii de oameni – angajaţii şi familiile lor”- a declarat oficialul ucrainean pentru gazeta din Dolinska
 
La începutul lunii iunie a.c., Fondul Proprietăţii de Stat din Ucraina a anunţat că va relua procesul de privatizare a Combinatului de la Krivoi Rog. La scurt timp, mai exact în şedinţa din 12 iunie a.c, Guvernul Ponta a aprobat un “Memorandum privind  mandatul pentru reluarea negocierilor cu partea ucraineană, în vederea recuperării cheltuielilor efectuate de România în cadrul participării la construirea Combinatului Minier de Îmbogăţire a Minereurilor Acide (CIM), de la Krivoi Rog – Ucraina”. Adevărul e că discuţiile din ultimii ani dintre cele două părţi, pe tema investiţiei de la Krivoi Rog, s-au transformat într-un veritabil dialog al surzilor, în primul rând, din cauza sumei care ar urma să-i fie returnată României.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, desemnat să reprezinte statul român la negocierile cu partea ucraineană a declarat pentru Capital: „Tot ce pot să vă spun este că, după opinia mea, singura soluţie ca partea română să-şi recupereze banii este ca platforma să se vândă şi, din ceea ce se vinde, România să fie parte, ca un fel de creditor”.

În legătura cu suma care i s-ar cuveni României, Varujan Vosganiana ne-a spus:” Legat de sumă, depinde pe cine întrebaţi. Dacă ne întrebaţi pe noi, efortul Româniai la Krivoi Rog a fost în jur de  şapte- opt sute de milioane de dolari, iar cu toate calculele aferente, ulterioare, suma se ridică la peste 1,2 miliarde de dolari. Dacă-i întrebaţi pe ucraineni, ei vă vor spune că unele dintre lucrările noastre nu ar fi fost recepţionate şi că solicitările noastre trebuie redimensionate.

Mai multe detalii despre Krivoi Rog citiți aici:

CAPITAL: O nouă încercare pentru miliardul de la Krivoi Rog

CAPITAL: Becali, bun de plată pentru furturile de la Krivoi Rog