Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Hunedoara. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vaslui
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Arad
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Bihor
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Iaşi
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Ialomiţa
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Brăila
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Dâmboviţa
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Buzău
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vrancea
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Tulcea
CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Sibiu

667 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care locuiesc în judeţul Hunedoara, au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Acest număr plasează Hunedoara pe locul 14 în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii. Până acum, doar 15  primării din acest judeţ au acordat terenuri gratuite, conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Hunedoara.

Comparativ cu restul judeţelor din ţară, aici s-au acordat gratuit doar 16,8 hectare, una dintre cele mai mici suprafeţe împărţite tinerilor. Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.

 

Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Hunedoara au fost cumpărate doar patru dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită. Tinerii care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit au plătit pentru acestea peste 100.000 lei, adică un preţ de circa 72 lei/mp sau echivalentul a circa 15 euro/mp. Preţul este dublu comparativ cu media rezultată la nivelul celor 24 de judeţe în care s-au vândut terenuri. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat.

Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, 60% dintre terenurile împărţite tinerilor de primăriile din Hunedoara, mai exact 285 de loturi, au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003.

Doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat de peste trei ori mai multe cereri faţă de numărul terenurilor acordate. În 2016 şi 2017 au beneficiat de teren gratuit 44 de tineri şi au solicitat un astfel de beneficiu 160 de persoane. Durata medie de soluţionare favorabilă a cererilor este de 237 de zile, potrivit datelor transmise revistei Capital Prefectura judeţului Tulcea. S-au înregistrat şi cazuri în care cererile au fost soluţionate după mai bine de un an, deoarece primăriile nu aveau teren în proprietate şi au fost nevoite „să întreprindă toate demersurile legale pentru a putea satisface solicitările tinerilor“.