Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în studioul EVZ a descris mecanismele mai greu de observat ale dramei istorice din țara agresată de Rusia, care au rădăcini istorice în lunga hegemonie imperialistă a Rusiei lui Petru cel Mare sau a Ecaterinei cea Mare.

Teodor Baconschi

Teodor Baconschi a salutat aderarea României la NATO și UE, direcții în absența cărora în teribilul context geopolitic actual, „am fi stat cu coada între picioare, tremurând. Te uiți cu temere la Republica Moldova”.

„România nu a jucat ambiguu. Noi am avut o relație proastă cu ucrainenii”

Un pas important în dinamica relațiilor Rusia – Ucraina l-a reprezentat memorandumul de la Budapesta și faptul că Ucraina a renunțat la dotarea sa nucleară în favoarea Rusiei. estimează Baconschi. Fostul ministru de Externe evaluează comportamentul României în relația cu cele două mari foste republici sovietice ca fiind onorabilă.

„Nu a jucat ambiguu. Noi am avut o relație proastă cu ucrainenii înainte, pe tema minorității românești din Bucovina de Nord și ținutul Herței. După care ni le-au răpit prin pactul Stalin – Ribbentrop-Molotov. Până s-au făcut analizele realist, unu Europa de Est va fi mai importantă decât în trecut, doi, iată că tamponul ucrainean față de Rusia e vital pentru tot Estul, trei, de ce să nu ai lângă tine o democrație? ”

România va conta tot mai puțin pe harta Europei de Est

Provocat de jurnalistul Dan Andronic să comenteze percepția românilor vizavi de ucraineni, care, potrivit celui mai recent sondaj de opinie văd Ucraina în proporție de 33% ca stat competitor, invitatul a invocat „o competiție regională determinată de factorul teritorial și demografic” între statele membre în fostul grup de la Vișegrad și în grupul  extins de țări NATO din estul Europei.

Românii au dovedit o solidaritate remarcabilă cu refugiații Ucrainei. Sursa: Dreamstime

„E o luptă democratică pentru leadership regional. Dar dacă privești în viitorul mediu și vezi o Ucraină tractată de Polonia în viitorul UE, e limpede că se creează un soi de bloc, balticii plus Ucraina și Polonia, care pot contrabalansa Germania.

Noi suntem în declin demografic. Când te știi vecin cu un stat de 40 de milioane (n.r. – Ucraina), îți dai seama că rolul tău regional începe să se restrângă”, a conchis fostul demnitar.