Scriitorul Mihail Neamțu a punctat, în podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu, faptul că Rusia, obișnuită să fie mai mereu la butoane, are în prezent mentalitatea unui animal rănit.

Neamțu: Rusia este acum o țară în totală defensivă

„Acum 3 decenii Rusia dicta mersul lucrurilor pe 3 continente. Au psihologia unui urs rănit. Rusia este acum o țară în totală defensivă. NATO e obligatoriu să dea garanții Rusiei că nu există o intenție de agresiune în spatele acestei lărgiri a țărilor membre (n.r. – intenția Ucrainei de a adera la NATO)”, a opinat Neamțu.

Vosganian: Rusia a trecut Nistrul doar la înțelegere cu europenii

În opinia scriitorului și economistului Varujan Vosganian, care a refăcut sumar traseul istoric al Rusiei, marea țară de la Răsărit nu a purtat niciodată războaie, încă din vremea lui Petru I, fără să fi fost vorba în prealabil de o convenție cu marile puteri europene. „Rusia a trecut Nistrul doar la înțelegere cu europenii. A făcut războaiele cu Imperiul Otoman la înțelegere cu europenii”.

Jurnalistul Mirel Curea a remarcat că Rusia „a arătat pisica cu gazele și Ucraina”, iar replica americanilor nu s-a lăsat mult așteptată prin conflictul din Kazahstan. În altă ordine de idei, disputa dintre Rusia și NATO ar putea avea o terță parte foarte interesată, a completat Varujan Vosganian. China, care nu a suferit mai deloc în urma pandemiei, este marele câștigător în cazul unui conflict între NATO și Rusia.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: