Chestionat de jurnalistul Cătălin Pena care a fost momentul cheie în care a constatat că țara noastră a devenit una din rutele preferate ale mafiei deșeurilor ilegale, procurorul Teodor Niță a relatat: „Am devenit conștient de seriozitatea acestei problematici cam de prin 2012, cu ocazia instrumentării unui dosar. Am constatat ce pericol constituie pentru cetățenii români importul ilegal de deșeuri și administrarea necorespunzătoare a acestora. Este o chestiune extrem de gravă!

Mafia deșeurilor ilegale are amploarea mafiei drogurilor

(…) Pot vorbi de interese economico-financiare colosale pentru că nu sunt termeni hiperbolizați în contextul în care deșeuri produc toți, toate industriile, toți oamenii. Am comparat nu o dată cu traficul de droguri, pentru că de drogat se droghează un procent, unui, doi, trei, cinci la sută, deșeuri produc toți, cu care trebuie să se întâmple ceva cu ele. Și atunci…”

Procurorul a avertizat că deșeurile ilegale vor copleși Româniași a exemplificat printr-un caz pe care îl cunoaște personal . „Vor deveni și mai multe și vor năvăli în avalanșă peste noi, într-o manieră care nu va fi deloc plăcută. (…)

Niță: Voiau să ridice lângă Năvodari un depozit cu 6,5 milioane tone de deșeuri toxice

Totul se gândește pe termen lung. De prin 2004, așa ziși investitori își pregătiseră asaltul. Voiau să ridice lângă Năvodari un depozit. Imaginați-vă,  un depozit de 95 de metri altitudine, pe 30 de hectare, pentru 6,5 milioane tone de deșeuri toxice, din care 200 de mii de tone numai cianuri. Știți ce înseamnă 6,5 milioane de tone? Înseamnă 320 de mii de basculante, la 6 minute o basculantă cu deșeuri care urmau să vină din toată Europa. Erau contractele încheiate la nivel european, totul călare pe România.

Procurorul Teodor Niță. Foto: CT100.ro

Consecințele asupra mediului ar fi fost catastrofale, se termina cu turismul, bun, rău, ăla pe care-l avem. Imaginați-vă că era un animal care se vedea de la Gura Portiței, intrarea pe litoralul românesc, până la Vama Veche. Cine Dumnezeu mai venea acolo? 200.000 de tone numai cianuri, sunt date concrete, înseamnă 10.000 de basculante cu cianuri. Era o imensitate. Afacerea era estimată în jur de 10 miliarde de euro”, a conchis procurorul.

Ediția completă a emisiunii, care l-a chestionat și pe fostul șef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu, poate fi vizionată aici: