Susținător convins al valorilor creștin-democrate, ca membru PNȚCD, europarlamentarul Cristian Terheș este la primul său mandat în forul european, fiind ales cu susținerea PSD. Invitatul jurnalistului Robert Turcescu a detaliat, în podcastul acestuia EVZ Play, de ce economia României a fost practic avariată în urma implementării pactului Green Deal.

„Green Deal a distrus economia României”

„Despre Green Deal se vorbește de ani de zile. Ajungem acum, de când chestiunea cu Ucraina, să ni se prezinte revenirea la cărbune ca fiind absolut normală, că nu e atât de poluant. Îți cam vine să îi iei la înjurături (…) România are o istorie cu închiderea minelor. S-a lăsat cu depopularea unor orașe, cu oameni care au murit de inimă rea, cu destine frânte”, a completat Robert Turcescu.

Politicianul a atras atenția că din cauza politicii țării noastre pe vremea când premier era Ludovic Orban, a avut un conflict cu fostul președinte PNL.

„La începutul anului 2020, am insistat să nu accepte condițiile din Green Deal pentru că va distruge economia României și sectorul energetic. Și se vede acum”.

Terheș: Au venit niște băieți de la multinaționale la Comisia Europeană

Sursa: INQUAM Photos, Octav Ganea

„E o ipocrizie și un cretinism. Toate aceste politici, înainte de a fi implementate la nivel european, au venit niște băieți de la multinaționale care au pus pe masa Comisiei Europene: noi avem, noi facem panouri solare, elici pentru eoliene etc. Cum poți împinge? Spunând că cărbunele, fgazul sau nucleara nu sunt bune. (…) Nemții și-au închis minele, dar în 2020 și-au făcut o nouă centrală termoelectrică pe cărbune. De unde aduc cărbunele? Din Rusia”.

Europarlamentarul a mărturisit că a fost personal la mina Lupeni și a constatat siderat că minerii lucrează ca în secolul 1, cu lopată și târnăcop. „Îți vine PNL și spune că sunt puturoși. 6 oameni care lucrează în abatajul ăla, cât cărbune pot să scoată cu o lopată mare? Am vorbit cu colegii polonezi, au un utilaj care scoate mii de tone pe oră.

Turcescu: Niște băieți deștepți au încasat o căruță de bani pentru conservare, dar au făcut-o din părți

„Să încerci să redeschizi minele va arăta o realitate cumplită: niște băieți deștepți au încasat o căruță de bani pentru conservarea minelor, dar au făcut-o din părți. Vor constata fie că sunt inundate, fie neconservate în sensul să poți intra din nou în ele”, a completat Robert Turcescu.

„Am fost acolo și am vorbit. Dacă nu ai închis bine mina și nu ai conservat-o, te costă enorm”, a conchis politicianul.

Chestionat de moderator ce planuri imediate are în plan politic, Chris Terheș a declarat că obiectivul său cheie este refacerea PNȚCD, care nu a mai intrat în Parlament de două decenii. Partidul caută oameni în vederea formării unei noi echipe, a precizat invitatul.

Podcastul complet poate fi vizionat aici: