Conform unor surse din PSD, Liviu Dragnea a primit un ultimatum înainte de ședința CEX, în care urma să fie demis, în ceea ce privește legea amnistiei și grațierii. Cel care, însă nu dă drumul proiectului este ministrul Justiției, pe care președintele PSD dorește să-l schimbe după referendumul din octombrie.

Călin Popescu Tăriceanu se opune cu vehemență, ceea ce-l pune într-o situație imposibilă pe Dragnea, care dacă nu face ceea ce a promis, își va pierde funcția de președinte al social-democraților. Interesant este că și liderul ALDE își dorește ca aceste legi să fie adoptate, dar în același timp le blochează. O variantă ar fi că și el vrea să scape de președintele PSD.

În acest context, Dragnea i-a transmis practic că dacă va continua așa își va pierde scaunul de președinte al Senatului. În replică, Tăriceanu i-a reamintit că PSD nu poate guervna fără ALDE, neavând majoritate parlamentară.

Dragnea și-ar dori să rupă coaliția cât mai repde, termenul limită fiind cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, conform acelorași surse PSD. Între timp, vrea să-și reconsolideze puterea în partid și să-i atragă pe puciști înapoi de partea sa. De asemenea, el urmează să înceapă o serie de negocieri pentru a aduce parlamentari de la alte partide ;i a construi o majoritate parlamentară solidă. Nu exclude nici varianta unei alianțe cu UDMR, semnalul fiind dat chiar de demisia forțată a Ministrului Educației.

Aceleași surse suțin că Liviu Dragnea nu a renunțat nici la ideea de a candida la alegerile prezidențiale și că exclde susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu pentru prima funcție în stat. În schimb, ar vrea să-l convingă pe liderul ALDE  că PSD va merge pe mâna lui dacă sondajele îl vor cota ca favorit. Doar că, Dragnea se va asigura că acest lucru nu se va întâmpla și că el va fi vârf de lance.

Scenariul a mai existat și în perioada USL, iar strateg a fost tot Liviu Dragnea, care ar dori să adapteze rețeta de atunci noii realități.