Antreprenorul a pierdut în timpul crizei circa 25 mil. euro din capitalul propriu şi a fost forţat să predea băncilor majoritatea proprietăţilor pe care nu a apucat să le dezvoltate şi clădirile nevândute, printre care şi primul său proiect rezidenţial – Cortina Residence. După ce s-a repus pe picioare, Albarosa şi-a mai încercat o dată norocul pe segmentul locuinţelor.

În 2015 a făcut o investiţie speculativă într-un hectar de teren amplasat pe malul lacului Pantelimon, lângă International School of Bucharest. Terenul fusese cumpărat în iunie 2008 de un investitor pe care criza la prins doar cu săpăturile de fundaţie pentru un ansamblu rezidenţial. Evident, terenul a fost predat la bancă, iar Albarosa a intenţionat să îl resusciteze. A desenat un proiect cu 211 apartamente şi 230 de locuri de parcare pentru acest lot şi a obţinut autorizaţia de construcţie, însă spune că volumul de muncă suscitat de activitatea sa de bază îl obligă să vândă proiectul.

„Motivul pentru care am renunţat la ideea de a-l dezvolta noi este că, între timp, ne-au explodat dezvoltările pe segmentul industrial-logistic. Nu mai avem capacitatea de a gestiona un şantier de construcţie de apartamente. Avem o autorizaţie de construcţie activă şi se poate începe construcţia imediat“, a declarat în exclusivitate pentru revista Capital Stefano Albarosa.

Proiectul desenat de antreprenor (foto jos) permite construcţia unei suprafeţe de 18.359 mp şi se aşteaptă să obţină din vânzarea lui circa 1,2 mil. euro. „Preţul pe care îl aşteptăm este de 70 de euro pe metru pătrat de apartament clădit. În această zonă, apartamentele se vând cu circa 850 de euro/mp şi din acest motiv, consider că un preţ corect este sub 10% din preţul de vânzare al unui apartament“, spune omul de afaceri.

 

 Miza pe depozite

După o pauză de patru ani de la predarea proiectelor către băncile finanţatoare, în 2013, Albarosa a sesizat că fondurile de investiţii erau interesate să se întoarcă pe piaţa locală şi a format o nouă companie cu numele AIC Industrial & Logistic Development. Firma este deţinută în proporţie de 80% de familia Albarosa şi 20% de familia lui Maurizio Rossetto, directorul financiar al grupului.

Albarosa spune că, pentru anul viitor, are consolidat un portofoliu de 105.000 mp de proiecte logistice de dezvoltat. Trebuie să ridice 54.000 mp de depozite pentru belgienii de la Warehouse & Distribution De Pauw (WDP) în Timişoara şi alte două proiecte de 50.000 mp în Bucureşti, pentru CTP şi Vabeld.

CITIŢI ŞI Primul dezvoltator imobiliar din România care îşi răscumpără proprietăţile predate la bancă

 

Înainte de criză, Albarosa conducea grupul Cefin, cunoscut, în special, ca importator de autovehicule comerciale (Iveco). Investitorul ajunsese principalul dezvoltator de spaţii industrial-logistice din România. Divizia imobiliară a grupului italian a dezvoltat parcuri industriale precum A1 Business Park (vândut către Valad) şi Europolis Logistics Park (actualul P3 Bucharest), ambele situate la ieşirea din Bucureşti pe autostrada A1,  Cefin Logistic Park din Arad (preluat de CTP) sau Dunca Logistic Park din Timişoara. Stefano Albarosa mai este şi directorul executiv al Cefin Trucks.