În urmă cu trei luni de zile, Ion Cristoiu era ferm convins că armata rusă nu o să invadeze Ucraina. Totuși, întrebat miercuri, 25 mai, de Robert Turcescu, dacă a înțeles în prezent de ce s-a luat decizia invadării Ucrainei, deși Rusia nu era niciun argument major, Ion Cristoiu a venit cu un răspuns complet.

„Mă obligă să reiau o axiomă privind poziția mea și a câtorva istorici români și anume că suntem martorii a unui mare eveniment istoric: războiul mondializat. Trăim vremuri interesante, istorice. Așa cum am avut norocul să trăiesc și căderea comunismului și față de acest eveniment istoric (n.r. – războiul din Ucraina) poți să fie două poziții: anume să fii cupit.

Ceea ce nu mă interesează pentru că atunci când te înșfacă un urs degeaba îl critici. Eventual trebuie să îi explici de ce te-a înșfăcat, de ce se comportă ursul așa și care e soluția să scăpăm de el. Este un eveniment istoric ce nu se reduce la războiul din Ucraina. Și cealaltă poziție pe care am adoptată și încă puțini jurnaliști este să încercăm să explicăm”, a precizat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu explică marea enigmă a lui 24 februarie 2022

De asemenea, jurnalistul a mai vorbit și despre ultimele mari războaie din perioada modernă, explicând cum au decurs acestea.

„Ar trebui să ne constituim deja în istorie. Gândiți-vă ce o să scrie istoricii peste 20 de ani. Desigur că și atunci o să fie păreri pro și contra. Acum ne întoarcem la marile enigme ale acestui mare 24 februarie (n.r. data izbucnirii războiului din Ucraina). Enigma constă în felul următor: în post-decembrist avem trei mari asemenea evenimente, adică: agresarea a unei țări mici sau mijlocii de către o super putere, am avut primul război din Golf în care SUA a scos pe irakieni din Kuwait.

Poate nu vi se pare important, însă este necesar să explicăm pentru că acesta (n.r. războiul din Ucraina) nu este un eveniment unic, rar în post decembrist și trebuie să raportăm la celelalte trei mari asemenea evenimente. Scopul asumat al intervenției a fost cu aprobarea ONU, a fost cea de a scoate pe irakienii pe Kuwait și nu a răsturna regimului ca dovadă că trupele americani, care chiar au plecat din Kuwait și au ajuns până la Bagdat și s-au oprit.

A doua intervenția a fost al doilea război din Golf în care s-a creat o coaliție multinațională în 2003 și nu întâmplător spun asta. A fost pregătită mediatic serios și pregătită diplomatic. E foarte important. Și primul război din Golf și al doilea război din Golf au fost realizate de americani cu o justificare cu multe elemente de falsitate, o justificare a intervenției. În cazul celui de-al doilea război din Golf au fost 4 sute de mii de militari: cea mai mare parte americani care au avut drept scop asumat: răsturnarea regimului în numele poporului irakian care era oprimat și în numele salvării corzilor.

Urmarea acestei intervenții au fost răsturnarea și punerea unui regim marionetă după două luni și crearea unei autonomi a Kurdistanului. A treia intervenție a fost în 1999, anume NATO împotriva Serbiei. A avut drept scop renunțarea de către Serbia la un teritoriu național, adică Kosovo. În urma unui război, a fost semnat un tratat de pace prin care Kosovo s-a desprins. Ultimul a fost int din Afganistan din 2011, care a avut drept scop răsturnarea regimului taliban din două motive: persecuta poporul afgan și era un pericol pentru omenire pentru că distrugea nu-știu-ce și nu-știu-cum. S-a instalat un regim marionetă”, a mai transmis Cristoiu.

Rusia nu are niciun motiv real pentru care a atacat Ucraina

De asemenea, gazetarul spune că Rusia lui Vladimir Putin nu ar fi avut niciun motiv real să atace Ucraina.

„Acum comparați cu Ucraina. Din punct de vedere al motivelor, al pregătirii lipsește în cazul războiul din Ucraina motivarea. E doar o motivare de ochii lumii. Nu există nicio pregătite prealabilă, de aceea ne-a luat toți prin surprindere (războiul din Ucraina).

Primul mare lucru neliniștitor este faptul că în niciun moment Putin nu s-a gândit să justifice față de ruși războiul din Ucraina. De ce? Pentru că puțin le pasă de rusofobia de pe planetă. I-a interesat doar pe ruși, în interior, că în Donbas și în Crimeea naziștii, adică pe anti-ruși.”, a conchis jurnalistul Ion Cristoiu în podcastul EVZ Play pe care îl puteți urmări mai jos.