Această firmă, controlată cel puțin declarativ de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, este City Insurance, liderul pieței asigurărilor. Potrivit informațiilor Capital, societatea a reușit să subscrie, anul trecut, prime de circa 300 de milioane de euro, record absolut pentru o firmă de asigurări din România.

 În ultimul trimestru, arată date de vânzări consultate de Capital, City a ajuns să subscrie de peste 5 milioane de lei pe zi, cea mai mare parte a sumei din asigurări RCA, obligatorii prin lege.

Dacă la jumătatea lui 2018, City controla circa 30% din vânzările de RCA din România, estimările Capital arată că, pe ansambul anului trecut, este foarte probabil ca firma să fii trecut de 35%.

Ca număr de polițe RCA, City se poziționează la mare distanță de concurență, fiind singura care vinde puternic asigurări pe o lună.

Practic, conform estimărilor noastre, în jur de trei milioane de șoferi au asigurare RCA la City.

 

Semne de întrebare la cea mai reclamată firmă de asigurări

 

City Insurance este cea mai reclamată firmă de asigurări din România.Păgubiții , în jur de 1.000 în fiecare an,  apelează la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a se plânge că firma fie plătește cu întârziere daunele fie le plătește parțial sau chiar refuză plata pe motive neîntemeiate.

De altfel, situația City Insurance din perspectiva stabilității financiare  nu a fost niciodată foarte clară. După ce a lucrat aproape un an sub un plan de redresare impus de ASF, firma a redevenit “liberă” pentru că și-a majorat capitalul cu circa 20 de milioane de euro.

Ulterior, compania a anunțat că a fost preluată de un investitor elvețian, care și-a adus și oameni în Consiliul de Administrație. Acesta ar fi trebuit să aducă încă 50 de milioane de euro la capitalul firmei.

 

Până la urmă, fără ca cineva să anunțe oficial acest lucru, tranzacția a picat.

Totuși, City și-a continuat dezvoltarea și a ajuns să domine clar piața RCA practicând prețuri uneori și cu 30% sub concurență.

Așa cum a mai arătat Capital, City Insurance a avut probleme cu plata daunelor externe, iar Biroul Asigurătorilor Auto(BAAR), o are și acum sub supraveghere din această cauză.

Se pare că City are constant întârzieri la plata daunelor provocate în afara țării de mașini înmatriculate în România și asigurate RCA la ei.

Atunci când Consiliul Birourilor, organismul care gestionează sistemul Carte Verde, a trimis o scrisoare autorităților din România întrebând de situația City, în Consiliul ASF, prim- vicepreședintele de atunci, Ovidiu Wlassopol, a propus chiar efectuarea unui control amplu la City. Poziția lui a fost, însă, respinsă, de toți ceilalți membrii ai consililiului.

City este specială și din perspectiva felului în care operează. Ea vinde exclusiv prin brokeri și este singura firmă de asigurări locală care își reasigură portofoliului în proporție de peste 80%.

Activitatea City pare mai degrabă una de intermediere decât de subscriere în condițiile în care ea cedează 80% din primele încasate către reasigurători care își și asumă, proporțional, plata daunelor.

Cum vânzarea se face exclusiv prin brokeri, toată activitatea City constă, defapt, în emiterea unor hârtii.

Este, totuși, un model de business care, până acum, a funcționat perfect și a dus City la un nivel la care nu a mai fost nicio firmă de asigurare locală.