Referindu-se la centralele care funcționează încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, parlamentarul Daniel Zamfir (PSD) a precizat că acestea nu satisfac standardele necesare pentru a produce cantitatea necesară de energie.

„Unele sunt țiplă. Răstolița, Bumbești Jiu 95% terminate, nu le pot da drumul că pe râul Jiu așteptăm să găsim răcușori de poluare și lostrița. Răcușori de poluare, sunt dispăruți de 50 de ani. Eu nu produc energie electrică și cei de la USR îmi spun că hidrocentrala este prea mică și că deranjează mediul.

Peste 200.000 de gospodării din zonă s-ar putea alimenta de acolo. Nu are USR-ul votanți câți oameni se pot alimenta de acolo. Eu cred că este urgență națională, să ne producem energie electrică și hrană.”, a explicat deputatul PSD.

„Am închis Mintia și cumpăr energie din Bulgaria? Valea Jiului nu a fost niciodoată profitabilă în istorie. Acum poate să vândă cărbunele la polonezi cu adaos 100%. Este domeniu strategic, acum e profitabilă. Ne cer cantități uriașe, o să întreb de ce nu facem asta.”, a declarat deputatul Daniel Zamfir.

La Turceni s-au luat credite în valoare de 140 milioane de euro ca să se modernizeze grupurile energetice

Parlamentarul Daniel Zamfir a criticat decizia ministrului Energiei de la PNL, Virgil Popescu, de a închide centralele energetice din țară, menționând despre faptul că din PNRR au fost alocate fonduri destinate dezvoltării sistemului energetic. De asemenea, social-democratul a precizat că deciziile lui Virgil Popescu vor avea efecte iremediabile.

„La Tuceni Rovinari s-au luat credite în valoare de 140 milioane de euro ca să se modernizeze grupuri energetice, să le facem conform cerințelor europene. mai ai de plătit până în 2040 creditul și vine PNRR-ul propus de dl. Popescu (n. red. ministrul Energiei) și zice că închidem toate centrele energetice.

A venit un secretar de stat neferict, dl. Drăgan, care mi-a spus că nu știe cine va prelua datoria. El a scris în PNRR că după ce le-am modernizat, trebuie să le dezafectăm.”, a spus Daniel Zamfir.

„Astăzi (n. red. 14 octombrie) dl. Popescu este la Turceni și Rovinari, unde se inaugurează 50 de ani de la darea în folosință a primului grup energetic. Iar el îi sărbătorește acum, iar în PNRR a scris cu mâna lui că pe 31 decembrie 2022 îi închide. Ei iau niște decizii care vor avea efecte iremediabile.”, a mai adăugat social-democratul.