Este vorba de 180 de milioane de euro pentru proiectul ELI, prin care se vizează construirea celui mai puternic laser din lume și de 100 de milioane de euro pentru energie regenerabilă.
Considerat un proiect cu impact major în domeniul cercetării-dezvoltării din România, dar și din UE, proiectul ELI nu a mai ”prins” fonduri europene prin intermediul POS CCE, singurul program prin care putea fi finanțat.
Astfel, din cele 280 de milioane de euro care reprezintă valoarea întregului proiect, 65 de milioane de euro se vor duce în clădiri, 80 de milioane de euro în lasere, 60 de milioane de euro în razele gamma, 30 de milioane de euro în echipamente.
”Am obținut finanțare pentru prima parte a proiectului, urmând ca 100 de milioane de euro să fie prinse în următorul buget, pentru 2014-2020. În prima etapă vom construi clădirea, partea de laser și, parțial, partea de fascicol gamma. Dorim ca zilele următoare să trimitem cererea de finanțare la Organismul Intermediar și apoi la Comisia Europeană, spre aprobare, astfel încât, cel târziu în luna iunie, anul viitor, să semnăm contractul de finanțare”, ne-a spus Victor Zamfir, directorul general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară  (INFIN) ”Horia Hulubei”.
Acesta susține că, printre aplicațiile proiectului ELI se numără cercetări în tratamentul bolilor canceroase și al ”scanării” containerelor cu ajutorul cărora se transportă materialele nucleare. ”Vameșii vor putea să verifice astfel de transporturi periculoase, rapid, cu ajutorul apăraturii ultramoderne”, susține Zamfir, care amintește de transporturile ilegale de uraniu.
Dezvoltarea ELI a început în 2007 şi a marcat o schimbare aproape istorică a atenţiei spre Europa Centrală şi de Est când s-a luat decizia ca Uniunea Europeană să sprijine financiar patru lasere, trei dintre ele urmând să fie localizate în Cehia, România şi Ungaria, pentru al patrulea locaţia fiind încă în analiză.
”Cehii au obținut aprobarea și au început implementarea proiectului, iar colegii din Ungaria speră ca în primăvară să poată trimite aplicația”, a completat Zamfir.
Directorul INFIN susține că proiectul din România este mai mult decât un laser, este o infrastructură de cercetare complexă care se va înscrie în lista marilor laboratoare ale lumii.