Tribunalul Prahova judecă azi contestațiile formulate de cei trei inculpați din dosarul Ferma Dacilor

Judecătoria Ploiești a decis să admită parțial propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în cazul complexului turistic Ferma Dacilor, administrat de Cornel Dinicu.

Astfel, Cornel Dinicu a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, în timp ce interpușii săi, Vitomir Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie, au fost plasați în arest la domiciliu.

Procurorii au pus în mișcare acțiunea penală împotriva celor trei persoane, acuzându-i sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, care a avut consecințe dezastruoase.

Potrivit informațiilor furnizate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, cei trei inculpați au desfășurat, în mod convergent și sistematic, demersuri care au încălcat dispozițiile legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată” în perioada 2016 – 26.12.2023, la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, județul Prahova.

Aceștia sunt acuzați de distrugere din culpă, iar Tribunalul Prahova se va ocupa de judecarea contestațiilor formulate de cei trei inculpați în dosarul Ferma Dacilor.

Sorin Ovidiu Bălan spune că responsabilitatea nu se oprește doar la Cornel Dinicu

În acest context, jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan a comentat tragedia de la Ferma Dacilor. Pensiunea ar fi putut fi închisă cu mulți ani în urmă, nu doar în 2019 sau la momentul controlului efectuat de Arafat. Bălan a subliniat că închiderea nu ar fi fost legată doar de lipsa autorizației la incendiu.

El a adăugat că în zona respectivă există o fabrică de mezeluri a unei firme celebre, care deținea toate avizele necesare și care a ars în urmă cu aproximativ două luni, având „avizul pompierilor în buzunar”.

Sorin Ovidiu Bălan a subliniat că responsabilitatea nu se oprește doar la Cornel Dinicu, ci și asupra celor care trebuiau să vegheze asupra respectării regulilor. În opinia sa, și aceștia ar trebui să fie trași la răspundere.

Jurnalistul a susținut că există și alți vinovați care, în prezent, ocupă funcții de unde pot influența ancheta și pot amenința martorii, exprimându-și îngrijorarea cu privire la neimplicarea lor în procesul penal.

„Cornel Dinicu nu este singurul care trebuie să stea în arest, care trebuie să stea după gratii. Lui Cornel Dinicu putea să-i fie închisă pensiunea, el putea fi arestat cu mulți ani în urmă, nu numai în 2019, sau când spune Arafat că i-a făcut control și putea fi închis atunci. Nu! El putea fi închis pe un motiv foarte simplu, nu că n-avea autorizație la incendiu. Cu autorizația la incendiu, hai să o lăsăm un pic mai moale.

În zonă există o fabrică de mezeluri, a unei firme celebre, despre care vreau să vă spun că avea toate avizele și acum vreo două luni de zile a ars din temelii de nu s-a văzut, cu avizul pompierilor în buzunar. Deci nu de avizul pompierilor stăm noi în loc acum, ci de ceea ce s-a întâmplat acolo, de nenorocirea care s-a întâmplat acolo.

Cornel Dinicu este vinovat, fără discuție, că funcționa fără autorizație. Dar ceilalți care trebuiau să vegheze și să facă în așa fel încât Cornel Dinicu să nu funcționeze fără autorizație, sau dacă nu are autorizație, să nu funcționeze deloc sunt liberi. Și nu numai că sunt liberi, ocupă în continuare funcții de unde pot amenința, pot să șantajeze, de unde pot influența ancheta, pot influența martorii. Deci sunt mai mult decât eligibili pentru un arest preventiv”, a declarat jurnalistul.

Emisiunea o puteți urmări integral AICI.