Într-o intervenție în direct în arena EVZ Play, profesorul Răzvan Cherecheș a oferit un prognostic legat de finalul pandemiei în România.

Cherecheș: Suntem într-o atenuare a valului 4

Acum trebuie să luăm măsuri dure pentru că astă vară Guvernul nu și-a făcut treaba”, a explicat expertul în sănătate publică. Acesta a pledat pentru luarea unor măsuri de protecție de către populație, care ar costa mult mai puțin, ca orice problemă de sănătate publică care intră în regim de prevenție.

Specialistul a încercat să contureze și un tablou al felului în care va evolua criza sanitară. Asumând că nu apare o altă tulpină contagioasă și că guvernul va fi la fel de ineficient, noi suntem într-un proces de imunizare naturală. Până în primăvară prin vaccinare și imunizare vom reveni la normal. Pentru fiecare persoană imunizată natural plătim câteva morți. Din luna mai încolo ne putem întoarce la normal„, a explicat Cherecheș.

La noi certificatul verde e o măsură de restricție

Referitor la controversata problemă a certificatului verde, specialistul a amintit că inițial documentul a fost gândit ca o măsură de relaxare, dar la noi e o măsură de restricție. Pentru că nu am luat măsuri la timp îl folosim invers ca în restul Europei. Deja se vede, rata de vaccinare a crescut când s-a anunțat că se introducere certificatul. Scăderea ratei de incidență are legătură cu introducerea certificatului verde„. Cherecheș anticipează că în două săptămâni, odată cu redeschiderea școlilor, va crește din nou incidența.

Răzvan Cherecheș
Răzvan Cherecheș

 În unele ţări europene precum Austria s-a trecut deja la carantinarea persoanelor nevaccinate. Luni, specialistul în sănătate publică din Cluj a declarat că măsurile de lockdown pentru persoanele nevaccinate din Austria ar trebui aplicate și în România, țară unde rata de vaccinare este mult mai mică decât acolo.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: