Pentru că mulți experți nu mai cred că virusul va fi eradicat vreodată și că noul coronavirus va deveni o boală endemică, o analiză semnată de Korin Miller pe site-ul Health.com, vine cu o serie de explicații în acest sens.

Gândul că SARS-CoV-2 va deveni un virus sau o boală endemică, adică una care are o prezență constantă într-o comunitate la niveluri inferioare, nu e tocmai unul nou. În mai 2020, OMS a pus această teorie pe masă. „Acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre. Acest virus nu va dispărea niciodată”, afirma atunci Michael Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Situații de Urgență.

Când va trece COVID de la pandemie la endemie

Ulterior, în noiembrie 2020, oficialii din domeniul sănătății din SUA reluau această teză. „Trebuie să ne gîndim că este ceva asupra căruia va fi nevoie să menținem constant controlul”, afirma Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergie și boli infecțioase. „Poate fi ceva care devine endemic, la care trebuie doar să fim atenți”, avertiza Fauci.

Portugalia se află acum într-o „perioadă de tranziție”, de trecere de la pandemie la endemie

Se pare că o comunitate anume a atins deja statutul endemic. Portugalia se confruntă acum cu „COVID-19 endemic”, potrivit Wall Street Journal. Este rezultatul direct al faptului că a ajuns țara cu cele mai mari rate de vaccinare din Europa. Deși devastată de varianta Delta la începutul lui 2021, Portugalia se află acum într-o „perioadă de tranziție”, de trecere de la pandemie la endemie.

„Nimeni nu va uita vreodată anul trecut, dar acum COVID este endemic și trebuie să învățăm să trăim cu virusul”, a declarat Maria Mota, director executiv al Institutului de Medicină din Lisabona, pentru WSJ.

Când o boală este considerată „endemică”

În prezent, COVID-19 este considerat încă o pandemie: o creștere bruscă a bolii, care se întinde pe mai multe țări și afectează un număr mare de oameni, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. „O pandemie este atunci când avem o creștere a bolii care este uriașă, exponențială”, spune Perry N. Halkitis, decan al Școlii de Sănătate Publică Rutgers. „Cazurile cresc într-un ritm foarte, foarte mare și în fiecare zi cresc mai mult decât cu o zi înainte”, adaugă el.

Boala endemică se află la celălalt capăt al acestui spectru. CDC explică: „Este vorba de prezența constantă și/sau prevalența neobișnuită a unei boli sau a unui agent infecțios într-o populație dintr-o zonă geografică”.

Endemia nu înseamnă neapărat nivelul dorit al unei boli, sau chiar un nivel scăzut. În schimb, înseamnă un nivel observat pe o perioadă de timp și rămâne relativ constant. Practic, este mai mult un nivel de bază sau de așteptat al bolii. Gripa sezonieră, de exemplu, este endemică, adică este ceva ce vedem în fiecare an, într-o perioadă de timp previzibilă.

Înțelegerea unei realități: aceea că ”virusul continuă să existe printre noi”

Dacă așteptați un anunț cu surle și trâmbițe despre COVID-19 care devine endemic, probabil că acesta nu va veni, având în vedere că nu există semne oficiale pentru momentul în care o boală devine „oficial” endemică.

„Nu vom vedea niciodată la știri că o boală a trecut de la o pandemie la endemie”, spune Perry N. Halkitis. „Este mai degrabă înțelegerea unei realități: aceea că virusul continuă să existe printre noi”, susține el.