La momentul achiziţiei a 75% din grup, în august 2007, grupul kazah i-a plătit lui Patriciu suma de 1,6 miliarde de dolari, afacerea – construită în jurul rafinăriei româneşti Petromidia – fiind evaluată la 2 miliarde de dolari. Colegii de la Evenimentul zilei au aflat ce sumă a oferit CEFC pentru a deveni acționari majoritari la KMG International.

Care este valoarea tranzacției puteți citi aici premium.evz.ro

Tranzacţia urmează să primească acordul autorităţilor europene şi chineze, data estimată pentru finalizarea ei fiind octombrie 2016.

Cum activele principale ale KMGI sunt în România, CEFC îşi va majora investiţiile în primul rând aici, susţin reprezentanţii companiei. 

KMGI va continua să primească suportul guvernului kazah şi al grupului de stat KMG, care a promis să furnizeze cel puţin 125 milioane de tone de ţiţei către KMGI în 15 ani după achiziţie.

Care este valoarea tranzacției puteți citi aici premium.evz.ro

Capital.ro anunța încă de la jumătatea lunii decembrie 2015 că chinezii de la CEFC sunt interesați de preluarea pachetului majoritar de acțiuni al companiei KMG International, fostul grup Rompetrol care deține rafinăriile Petromidia și Vega Ploiești.

Citiți și: CEFC preia fostul grup Rompetrol. Chinezii își asumă obligații în UE și investiții în România

CEFC China Energy Company Limited este o companie privată ce derulează operaţiuni de profil în aproximativ 15 ţări. Cu o cifră de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro în 2014 şi peste 20.000 de angajaţi în întreaga lume, compania s-a situat printre primele 500 cele mai importante companii capitalizate la nivel mondial şi printre primele 500 cele mai influente branduri la nivel mondial.

Grupul kazah KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 7 depozite.