Viorica Dăncilă a anunțat după ședința CEx a PSD că în locul Anei Birchall la Justiție va veni judecătoarea Dana Gîrbovan. Anunțul a căzut ca un trăznet iar mai toți politicienii, fie ei din PSD sau din Opoziție, s-au apucat să comenteze noua mutare.

Oficial, Dăncilă a susținut că a schimbat-o pe Birchall cu Gîrbovan pentru că ar vrea pe cineva din rândul magistraților, care nu e înregimentat politic.

Jocul a fost de fapt altul.

Surse politice au declarat în exclusivitate pentru Capital că relația dintre premier și actualul ministru al Justiției nu ar fi fost una tocmai bună, existănd o serie de neînțelegeri între cele două de foarte mult timp.

Dăncilă ar fi vrut să o schimbe pe Birchall de mai demult însă a așteptat momentul oportun, cum ar fi cel al unei noi remanieri.

Un alt motiv este legat de schimbările anunțate prin lege de ministrul Justiției. Mandatul Anei Birchall s-a suprapus peste modificările operate prin OUG la Codul de Procedură penală, lucru care a stârnit anumite nemulțumiri, deși chiar premierul le ceruse inițial.

Pe lângă toate acestea, un rol decisiv decisiv în schimbarea Anei Birchall l-ar mai fi jucat și Oana Schmidt-Hăineală, fostă șefă CSM și actual procuror-șef adjunct DIICOT, susțin sursele citate.