Ucraina are planuri mari legate de Canalul Bâstroe, pe care intenționează să-l folosească în folos propriu în chestiunea transportului cerealelor. Robert Turcescu alături de invitații săi în podcastul HAI România, jurnaliștii Sorin Roșca Stănescu și analistul politic Cozmin Gușă, au redeschis discuția despre cerealele ucrainene și au avertizat în legătură cu pericolul real ca acestea să pună agricultura românească pe butuci.

Intențiile Ucrainei legate de Canalul Bâstroe provoacă o vie îngrijorare, însă și mai alarmantă e influența pe care politica agricolă a țării vecine o poate avea asupra agriculturii noastre, a amintit jurnalistul Robert Turcescu în podcastul său de marți HAI România. Mai concret, faptul că România permite, de aproape un an de zile, culoare libere de transport pentru cerealele Ucrainei s-ar putea să ne coste.

SRS: Cerealele ucrainene sunt contaminate

Invitatul său, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, a atras atenția că cerealele care provin din Ucraina sunt periculoase pentru consumul uman, fiind contaminate. Explicația e simplă: nefiind membră UE, Ucraina nu se supune standardelor de conformare a calității impuse de Comisia Europeană statelor-membre.

„Acest grâu, care nu se duce în Africa, ci în Europa, mai rămâne și în România. Este un grâu contaminat cu pesticide, neconform normelor europene, neconform normelor românești. Se amestecă cumva cu grâul românesc, că nu se mai știe ce consumăm în acest moment. Trebuie făcut un control la sânge pentru ca măcar cetățenii României să nu consume acest grâu contaminat. Dacă nici anul acesta nu se găsește o soluție pentru impozitarea grâului ucrainean, fermierii români vor fi aduși la sapă de lemn. Ori impozitezi grâul ucrainean, ori găsești stimulente financiare puternice de la Uniunea Europeană pentru producătorii români,”, a punctat Roșca Stănescu.

Ucraina a scos de pe piața agricolă 6 țări, inclusiv România

Pe de altă parte, a observat analistul politic Cozmin Gușă, problema cerealelor din Ucraina a scos din joc 6 mari puteri agricole ale Estului Europei: România, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia și Bulgaria.

„Nu s-a dragat (n.red. – cum susțin ucrainenii), ci s-a amenajat șenalul navigabil pentru vasele ucrainenilor. Primii vinovați sunt Putin și Erdogan, care știau că cerealele nu merg în țările sărace ale Africii de Sud. Ei știau că deal-ul cerealelor e al americanilor cu marii producători ucraineni de cereale. Americanii dețin 40% din terenul arabil din Ucraina. Au o rețetă de export care în 2022 a fost evaluată la minimum 40 de miliarde de dolari. Care producție a invadat piața europeană scoțând de pe piață 6 țări agricole din Estul Europei: România, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia și Bulgaria. Din 6 țări, care au protestat toate pe rând, au fost scoși acești producători”, a mai arătat Cozmin Gușă în studioul EVZ-Capital.