“Rezultatele operaţionale şi financiare record atinse în anul 2015 de către Rompetrol Rafinare confirmă succesul politicilor investiţionale realizate de KMG International şi de unicul acţionar KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, începând din momentul achiziţiei. Pe platforma Petromidia, investiţiile realizate în perioada 2007 – 2015 pentru modernizarea şi creşterea capacităţilor de producţie, precum şi pentru alinierea produselor la standardele internaţionale de calitate şi mediu, depăşesc valoarea de 1,4 miliarde USD. Prin performanţele entităţilor de producţie, KMG International îşi reconfirmă rolul de jucător important în regiunea Mării Negre şi de partener strategic pentru România în domeniul energetic”, a declarat, în comunicat, Azamat Zhangulov, Senior Vice President KMG International. 

În 2014, compania Rompetrol Rafinare a raportat pierderi de 58,44 milioane de dolari.

În acelaşi timp, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la 112 milioane dolari în 2015, în creştere cu 30% faţă de cel aferent anului 2014 (86 milioane dolari), însă cifra de afaceri brută s-a diminuat cu o treime faţă de anul precedent, de la 5,62 miliarde dolari la 3,83 miliarde de dolari anul trecut.

Anul trecut, rafinăria de la Marea Neagră a prelucrat 4,95 mil tone o cantitate mai mică de materie primă faţă de cea din anul 2014 (5,05 mil. tone) în condiţiile în care instalaţiile de producţie au fost oprite temporar pentru o perioadă de 40 de zile pentru revizia generală programată.

Totuşi, Petromidia a produs cea mai mare cantitate de motorină din istoria sa (2,47 milioane tone) în 2015, la cel mai bun randament (50%, faţă de 48,8% în 2014 şi 46% în 2013). De asemenea, rafinăria Vega a procesat cantiăţi record de bitum (80.000 tone) şi de hexan (71.000 tone), datorită calităţii îmbunătăţite a materiei prime şi creşterii cererii de pe piaţa regională.

În ceea ce priveşte exporturile, Rompetrol Rafinare şi-au menţinut trendul ascendent din punct de vedere cantitativ în 2015, exporturile fiind mai mari cu 2% comparativ cu cele din 2014. Valoarea totală a exporturilor s-a ridicat la aproximativ 1,3 miliarde dolari în 2015, nivel mai scăzut comparativ cu anul 2014 ca urmare a scăderii preţurilor la carburanţi. 

Pe segmentul de rafinare, compania a înregistrat anul trecut un rezultat net de aproape 120 milioane de dolari, faţă de pierderi de peste 78 milioane de dolari în 2014. "Cifra de afaceri brută a depăşit valoarea de 3 miliarde dolari în anul 2015, în scădere cu 35% faţă de anul 2014, fiind influenţată de scăderea cotaţiilor internaţionale şi oprirea temporară a  activităţii celor două rafinării, Petromidia şi Vega, pentru efectuarea reviziei programate din perioada octombrie – noiembrie 2015", se menţionează în comunicatul companiei, referitor la segmentul de rafinare.

Pe partea de distribuţie a produselor finite (carburanţi), rezultatele financiare ale anului 2015 au fost negativ influenţate de deprecierea cursului de schimb leu/dolar, dar şi de marje mai mici, exprimate în dolari, pentru produsele petroliere, pe piaţa românească. Efectele pozitive datorate optimizării costurilor şi a canalelor de distribuţie au fost cotrabalansate astfel, iar profitul operaţional (EBITDA) în 2015 a scăzut cu 20%, comparativ cu anul 2014, în timp ce rezultat net a fost de – 18 mil. dolari.

"Rezultatul net (-18 milioane dolari) a fost impactat negativ de recunoaşterea provizionului în relaţie cu amenda primită de la Consiliul Consurenţei de subsidiara Rompetrol Downstream SRL, în urma demersurilor legale efectuate şi a deciziei Înaltei Curţi de Casatie şi Justiţie, şi reprezintă 2% din cifra de afaceri a anului 2010. Amenda vizează o presupusă încălcare a legii concurentei şi a tratatului de funcţionare al Uniunii Europene şi a fost aplicată tuturor marilor jucători de pe piaţa petrolieră românească. Decizia Înaltei Curţi este irevocabilă, dar pot fi exercitate căi extraordinare de atac după comunicarea deciziei motivate", se arată în sursa citată.

La sfârşitul lunii decembrie 2015, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea peste 700 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi) 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.