Adunările Generale ale Acţiona­rilor de la Societăţile de Investiţii Financiare au ieşit bine până la urmă şi asta a dinamizat foarte mult piaţa. Într-adevăr, s-au iscat multe polemici şi controvese şi doar foarte puţini din noii candidaţi au reuşit să ocupe locuri în consiliile de administraţie.

Important a fost însă că interesul şi participarea acţionarilor au fost atât de mari încât s-au creat valuri la care mediul politic a reacţionat şi astfel au apărut declaraţii cu privire la posibilitatea ridicării pragului de deţinere până la sfârşitul anului curent şi, de asemenea, de clarificare prin lege a conceptului de deţinere concertată.

Totodată, determinarea cu care oameni de afaceri importanţi şi cunoscuţi şi-au arătat intenţia de a se implica în viitor în conducerea acestor societăţi a dat încredere investitorilor de portofoliu că lucrurile ar putea evolua în bine şi că schimbări pozitive ar putea avea loc în viitor pentru SIF-uri, principalele titluri de la bursă, atât prin valoarea zilnică de tranzacţionare, cât şi prin volum.

Creşterea pieţei româneşti a fost ajutată şi de contextul general pozitiv al indicilor bursieri externi, ajutat de rezultatele bune din primul trimestru. Nu doar preţurile acţiunilor au urcat, ci şi volumele de tranzacţionare.

Optimismul investitorilor a a­­vut aşadar mai multe motive să se menţină ridicat pe parcursul întregii săptămâni, iar cotaţiile celor mai lichide companii au ajuns la maximele ultimelor două-trei luni, în creştere cu 50-80% (sau chiar peste 100% în unele cazuri) comparativ cu minimele din februarie.

157-29830-1.jpg