Evgheni Prigojin recrutează masiv! Grupul Wagner ar putea avea 30.000 de noi luptători peste doar două luni

Într-un mesaj transmis sâmbătă, 18 martie, Evgheni Prigojin a anunţat că are de gând să recruteze aproximativ 30.000 de luptători până la jumătatea lunii mai.

Centrele de recrutare Wagner, despre care Prigoin spunea săptămâna trecută au fost deschise în 42 de oraşe ruseşti, angajează în medie 500-800 de persoane pe zi, a afirmat liderul Wagner în mesajul audio postat pe reţeaua Telegram.

Evgheni Prigojin nu a oferit nicio dovadă care să susţină aceste cifre, iar jurnaliştii agenţiei Reuters nu le-au putut verifica în mod independent.

Liderul grupului Wagner a spus că recrutarea merge mai bine decât se aşteptase şi că cei care se înscriu sunt într-o formă fizică mai bună decât condamnaţii pe care i-a preluat înainte.

„Până la jumătatea lunii mai, intenţionăm să creştem numărul de luptători din unităţile noastre cu aproximativ 30.000”, a spus el.

Mercenarii ce alcătuiesc grupul Wagner au suferit pierderi grele în timp ce conduceau eforturile Rusiei de a captura oraşul ucrainean Bahmut, care a rezistat încă din vara trecută în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie a războiului de un an.

În urmă cu două luni, americanii evaluau faptul că grupul Wagner condus de Prigojin avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnaţi pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile ruseşti, cu promisiunea de graţiere dacă supravieţuiesc şase luni.

La rândul lor, oficialii ucraineni au precizat că aproximativ 30.000 dintre luptătorii Wagner au dezertat sau au fost ucişi sau răniţi, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.

Vladimir Putin, de acord cu neutralizarea grupului Wagner în Ucraina?!

Vineri, 17 martie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că serviciul de presă al lui Evgheni Prigojin a publicat, pe 16 martie, o cerere de comentarii din partea publicației ruse Nezavisimaya Gazeta, în care se întreabă dacă șeful Grupului Wagner cunoștea presupusele discuții dintre Putin și secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev cu privire la viitorul grupării de mercenari.

Comentariul spune că aceste discuții au circulat recent pe canalele rusești și ucrainene Telegram și susține că Patrușev i-ar fi spus lui Putin că nu va mai rămâne „nimic” din grupul Wagner în maxim „o lună și jumătate până la două luni”.

Comentariul de presă concluzionează că Patrușev a ordonat deja observarea și controlul asupra mișcării foștilor luptători Wagner și că Vladimir Putin ar fi fost de acord cu acest pas și i-a mulțumit lui Patrușev pentru eforturile sale de a „neutraliza grupul Wagner”.