''Ambele încă au capacitatea şi resursele necesare comiterii de atacuri teroriste în UE. Credem că ameninţarea generală pentru securitatea UE va rămâne una ridicată'', a spus Rob Wainwright, într-o audiere din Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European.

El a atras atenţia în special asupra ameninţării reprezentate de ''jihadiştii călători'', europeni care pleacă în Siria şi Irak pentru a lupta alături de gruparea Statul Islamic şi revin radicalizaţi în ţările lor de origine. Acest tip de jihadişti au jucat un rol important în atacurile de la Paris şi din Belgia.

Şeful Europol a menţionat că în opinia sa există 5.000 – 6.000 de astfel de luptători străini, dar a precizat că acestea nu sunt date definitive.

''Numărul luptătorilor ce revin în Europa a crescut, potrivit informaţiilor noastre, iar aceştia pot comite atacuri teroriste'', a explicat el.

O altă problemă remarcată de directorul Europol este radicalizarea pe internet. Europol estimează că există circa 50.000 de conturi de Twitter folosite de susţinători ai grupării Statul Islamic şi ''nu mai puţin de 100.000 de tweet-uri în fiecare zi postate în sprijinul ideilor Statului Islamic'', conform lui Rob Wainwright.

În 2014, Europol a înregistrat peste 200 de acte teroriste în Uniunea Europeană, faţă de 152 în anul anterior. În total, anul trecut au fost arestate 774 de persoane pentru fapte legate de terorism, faţă de 535 în 2013. AGERPRES