Europol a anunţat luni că forţe de poliţie au dezmembrat un „super-cartel” al drogurilor care controla în jur de o treime din traficul de cocaină în Europa, şi au arestat 49 de suspecţi în mai multe ţări, transmite AFP.

Au fost confiscate 30 tone de cocaină

Ampla operaţiune internaţională a forţelor de poliţie a dus la confiscarea a 30 tone de cocaină şi la arestări pe teritoriul Europei în Franţa, Spania, Belgia şi Ţările de Jos, dar şi în Dubai, a precizat Europol într-un comunicat.

„Baronii drogurilor, consideraţi ţinte de mare interes de către Europol, se aliaseră pentru a constitui ceea ce era cunoscut drept un ”super-cartel” care controla în jur de o treime din traficul de cocaină în Europa”, arată comunicatul, potrivit căruia „amploarea importurilor de cocaină în Europa sub controlul şi comanda suspecţilor era masivă”.

În Dubai au fost arestaţi doi suspecţi „de mare interes”, cu legături în Ţările de Jos, precum şi alţi doi cu legături în Spania şi doi având legături cu Franţa.

Pe lângă aceştia, au mai fost arestate 13 persoane în Spania, şase în Franţa şi zece în Belgia. În cadrul aceleiaşi operaţiuni fuseseră arestate 14 persoane în Ţările de Jos în 2021.

Parchetul Ţărilor de Jos a transmis că va cere Emiratelor Arabe Unite extrădarea celor doi suspecţi cu cetăţenie olandeză arestaţi în Dubai. Unul dintre ei este un bărbat de 37 ani cu dublă cetăţenie, olandeză şi marocană, acuzat că a introdus mii de kg de cocaină în Ţările de Jos în 2020 şi 2021. Celălalt are 40 de ani şi dublă cetăţenie, olandeză şi bosniacă, precizează parchetul.

„Este vorba despre infracţiuni grave legate de traficul internaţional de droguri, în principal din America de Sud via porturile Anvers şi Rotterdam”, afirmă comunicatul autorităţilor olandeze.

Una dintre cele mai periculoase rețele criminale din UE

Vineri, Europol şi Eurojust au anunțat o operaţiune internaţională fără precedent, la care au participat autorităţi din 11 state, a dus la arestarea a 44 de presupuşi membri ai unei reţele criminale considerate una dintre cele mai periculoase din Uniunea Europeană.

„Mai multe organizaţii lucrau împreună pentru a desfăşura diverse activităţi criminale la scară largă în interiorul şi în afara UE”, au precizat într-un comunicat comun cele două agenţii europene, cu sediul la Haga, adăugând că este vorba în special de trafic de droguri şi de spălare de bani.

Reţeaua, care ar avea legături de asemenea cu mari organizaţii de trafic de droguri din afara UE, opera în Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Franţa, Germania şi Slovacia.