Europol: Traficul ilegal și criminalitatea organizată sunt în creștere

Comerțul de stupefiante reprezintă cifra de afaceri principală pentru 40% din rețelele infracționale din Uniunea Europeană.

Prezentând raportul la Bruxelles, Catherine De Bolle, directorul Europol, a vorbit despre viclenia rapidă a infractorilor, care „au reușit să intercepteze nevoile oamenilor în timpul pandemiei și să instrumentalizeze temerile individuale în fața penuriei unor bunuri vitale”.

Urmărirea activităților grupurilor organizate nu este simplă, acestea având adesea o structură internațională: 70% din rețelele active, se arată în raport, se bazează pe indivizi care operează în cel puțin trei țări diferite.

Fraude online și offline

De asemenea, Europol avertizează cetățenii europeni și despre fraudele online și offline, precum și despre jafurile de modă veche, deoarece în fiecare an au loc peste un milion de furturi în apartamente.

Totodată, este îngrijorătoare utilizarea din ce în ce mai mare a violenței de către infractori, care par că și-au rafinat tehnicile de spălare a banilor, prin intermediul companiilor reale și fictive.

Aproape 140 de miliarde de euro

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a subliniat proporțiile enorme ale veniturilor rețelelor criminale în UE.

„Într-un an, infractorii au câștigat aproape 140 de miliarde de euro pe teritoriul Uniunii Europene. Vorbim despre 1% din PIB-ul UE și o cifră care depășește PIB-ul unor state membre”, a reamintit Johansson.

Acestea sunt venituri substrase din economia legală și din impozitele UE, care ar putea fi utilizate pentru finanțarea spitalelor, vaccinurilor și tratamentelor, notează Euronews.it.

Europol invită, apoi, statele membre să intensifice controalele asupra rețelelor criminale, care și-au extins deja țintele asupra afacerilor care se vor învârti în jurul redresării economice. Din acest motiv, magistrații europeni vor trebui să coopereze între ei.

Sursă foto: Dreamstime