Premierul italian Mario Monti a declarat că problemele zonei euro sunt aproape încheiate, după un răspuns iniţal lent al autorităţilor. În acelaşi timp, preşedintele Fed, Ben Bernanke, "păţit" cu anunţarea perematură a redresării economice, în 2009, când şi-a văzut optimismul dărâmat de creşterea ratei şomajului la 10% în doar şapte luni, a anunţat că "este prematur să declarăm victoria". Şomajul rămâne foarte ridicat în Statele Unite, iar autorităţile americane nu au rămas cu multe opţiuni pentru stimularea creşterii economice.

Comentariile lui Bernanke contrastează cu o serie de declaraţii ale premierului italian, făcute cu ocazia unei vizite în Japonia. Monti crede că soluţia pentru problemele Greciei este aproape realizată, Spania instituie disciplina fiscală, iar deciziile luate în Italia au contribuit la stoparea deteriorării situaţiei din zona euro. Monti crede că interesul pentru bondurile italiene va continua. Statul italian a vândut ieri titluri cu cupon zero şi legate de inflaţie în valoare de 3,82 miliarde de euro, în condiţiile în care costurile de împrumut au coborât la un minim al ultimelor patru luni.

Analiştii economici se îndoiesc însă că un astfel de optimism este justificat. "Oricine pretinde că ştie că am ieşit din zona cu probleme fie se înşeală, fie induce în eroare publicul", a declarat Glenn Levine, senior economist la Moody’s Analytics.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a arătat ieri că, în timp ce împrumuturile ieftine acordate băncilor de Banca Centrală Europeană au creat o "fereastră de oportunitate", rămâne incert dacă oficialii zonei euro vor folosi cum trebuie timpul astfel câştigat pentru a-şi rezolva problemele."Problema este că astfel de ferestre de oportunitate au fost create regulat în ultimii doi ani şi nimic nu a trecut prin ele. Dar speranţa moare ultima. Nu ştiu dacă acum vor profita de ea sau nu", spune King.

Oficialii europeni au manifestat şi în trecut un optimism prematur. În martie 2010, fostul preşedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, a anunţat că ce a fost mai greu a trecut în privinţa crizei financiare din Grecia şi că alte state europene nu îi vor călca pe urme. De atunci, Spania şi Portugalia au avut nevoie de bailouturi.