Donald Trump nu se joacă. Face lobby puternic pentru reprimirea Rusiei în G8. Nu menţionează însă o condiţie prealabilă care să fie pusă lui Putin pentru a putea reveni la masa celor mai puternici lideri ai Lumii. Rusia a fost exclusă din G8 după anexarea Crimeii. Liderii celor mai avansate şapte ţări industrializate din lume se vor reuni la sfârşitul săptămânii la Biarritz, în sudul Franţei.

Uniunea Europeană nici nu se gândește la așa ceva. Se opune puternic invitării necondiţionate a Rusiei să participe din nou la discuţiile liderilor din G7, a declarat joi agenţiei Reuters un oficial european de rang înalt.

Formatul a fost G8 până în 2014, când Rusia a fost exclusă din cauza anexării Crimeii, teritoriu ucrainean, şi a susţinerii rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Sursele spun că motivele excluderii Rusiei “rămân valabile” şi orice ofertă de revenire necondiţionată ar fi “contraproductivă” şi “un semn de slăbiciune”.

Și Emmanuel Macron a anunțat că : “Divorţul a fost actul în momentul invadării Ucrainei. Condiţia prealabilă indispensabilă” (unei readmiteri a Moscovei) “este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk”.

“A spune Rusia trebuie să revină fără condiţii la masă înseamnă întrucâtva să se arate slăbiciunea G7”, a adăugat preşedintele Macron, favorabil dialogului cu Moscova.

“Înseamnă a spune că cele şapte ţări care au decis în urmă cu cinci ani să îndepărteze Rusia şi-au dat seama că aceasta nu are nicio eficienţă, deci că Rusia poate reveni fără nicio problemă. Ar fi o eroare strategică pentru noi”, a afirmat el.

Potrivit lui Emmanuel Macron, care l-a primit luni două ore pe preşedintele rus Vladimir Putin, “trebuie să ne străduim să reglementăm conflictul ucrainean”. “Subiectul fiind tratat, nu trebuie multiplicate precondiţiile”, a mai apreciat Macron. “Rolul Rusiei este important. Faptul de a o reinclude în aceste formate” (ale discuţiilor internaţionale) “este eficient şi, cred, util”, a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson, care s-au întâlnit joi la Berlin, au declarat că nu cred că este momentul oportun ca Rusia să se alăture G7, potrivit dpa.

Chiar dacă poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin privind Ucraina a mai evoluat, aceasta nu este suficient pentru o reintegrare a Rusiei în G7, a mai spus Merkel în conferinţa de presă comună cu şeful guvernului britanic.

La rândul său, premierul Johnson a subliniat şi alte provocări ale Rusiei pe plan internaţional, precum otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal în Marea Britanie anul trecut. În consecinţă, nu a sosit momentul ca Rusia să se alăture G7, a afirmat el.