Economia Turciei s-a prăbușit, însă președintele Recep Tayyip Erdogan este dispus să își tragă țara într-un război inutil pentru a rămâne la putere. Manipularea și intimidarea instanțelor împotriva oponenților săi face parte din campania sa electorală de anul acesta.

„Orice este împotriva intereselor Guvernului sau intereselor personale ale lui Erdogan este considerată o mișcare împotriva statului. Asta se întâmplă mai mult sau mai puțin sub toate regimurile autoritare”, a explicat opozantul turc Can Dundar.

Erdogan ar face orice pentru a rămâne la putere

Pentru prima dată din anul 2002, există o reală posibilitate ca partidul lui Erdogan să piardă puterea. Inflația a ajuns până la 80%, iar economia Turciei s-a prăbușit.

Cu toate acestea, liderul de la Ankara vrea să se agațe de putere cu absolut orice preț. Pentru a sfida Washingtonul, este dispus să trimită tancuri în Siria pentru a distruge milițiile kurde, pe care țara sa le etichetează ca fiind legate de gherilele Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

„I-am intimidat pe teroriști cu avioanele, tunurile și armele noastre”, a spus Recep Tayyip Erdogan.

Mai mult, președintele turc a amenințat de mai multe ori că va ataca Grecia, care este o țară membră a NATO. Pentru a justifica această atitudine, a fabricat dispute în legătură cu forajul de gaze, Cipru și presupusa militarizare a insulelor grecești din Marea Egee.

„Grecia, uită-te la istorie. Dacă vei continua, vei plăti un preț imens”, a adăugat liderul de la Ankara.

Acesta a făcut însă în așa fel încât să devină indispensabil pentru Statele Unite ale Americii și aliații săi. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Turcia a vrut să medieze conflictul dintre Moscova și Kiev.

Pe de altă parte, situația din Turcia este complet diferită. Erdogan a folosit un sistem de justiție corupt pentru a scăpa de cei mai puternici rivali politici. Din sondaje reiese că îl mai sprijină doar 30% din populație.

A scăpat de cel mai mare rival al său

Recent, Erdogan a scăpat cel care este, probabil, cel mai mare rival al său. Este vorba despre primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, considerat „steaua carismatică în ascensiune a opoziţiei”, care a fost condamnat la închisoare.

Corespondentul la Istanbul a cotidianului britanic The Times, Hannah Lucinda Smith, a publicat o analiză legată de Ekrem İmamoğlu care atrage atenţia.

În privinţa procesului lui İmamoğlu, în analiză se arată că „Judecarea şi condamnarea conform voinţei unei singure persoane s-a transformat într-o justiţie reconfigurată. Din 2003 şi până în prezent, Erdoğan a condus Turcia mai întâi ca prim-ministru, iar acum o conduce ca preşedinte.

Generaţia de anul viitor va fi una care nu cunoaşte un alt lider şi el va candida din nou. De la tentativa de lovitură de stat din 2016, o treime dintre judecători şi procurori au fost demişi, iar în locul lor au fost numiţi simpatizanţii lor. Curţile Supreme şi instituţiile se opun foarte puţin presiunilor exercitate de Palat.”