Europa se închide iar! Încă o țară importantă impune carantină totală. Este vorba de Belgia, unde trăiește o comunitate importantă de români. În noaptea de duminică spre luni, Belgia este a doua țară europeană care intră din nou în carantină totală, pentru a evita colapsul sistemului sanitar din cauza exploziei de cazuri de COVID. Guvernul se teme că sistemul sanitar va intra în blocaj, pe fondul penuriei de personal şi a paturilor de la ATI. Spitalele şi laboratoarele de testare şi-au depăşit capacitatea, dincolo de limitele lor.

După ce numărul de cazuri a crescut mult, iar spitalele au început să se umple, Belgia a decis să impună restricții pentru e evita aglomerarea unităților medicale. Printre acestea se află închiderea tuturor magazinelor neesenţiale, precum şi interzicerea parţială a vizitelor la familie şi prieteni. Mai mult, fiecare familie va avea dreptul la o singură vizită în fiecare săptămână, în timp ce celor care locuiesc singuri li se va permite să vadă o singură persoană.

Belgia, cu o populație de 11 milioane de locuitori, care găzduieşte principalele instituţii ale Uniunii Europene şi sediul NATO, are a treia cea mai mare rată a mortalităţii cauzată coronavirusului, în urma San Marino şi Peru, potrivit datelor Universităţii John Hopkins.

Anglia mai așteaptă până joi pentru a impune aceeași măsură, în timp ce Austria și Germania au optat pentru variante mai relaxate ale blocajului. Nici Italia nu este departe de carantină totală, după un record național de 32.000 de noi infectări.

Guvernul portughez a anunțat că țara revine la carantină din 4 noiembrie. Sunt vizați aproximativ 70% dintre locuitorii țării, adică cei din regiunile cu focare majore.

Și în Grecia situația e dramatică. Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei a susținut că se va concentra pe cele două mari surse de infectare: distracţia şi circulaţia oamenilor. „Suspendam activitatea restaurantelor, cu excepţia livrărilor. Baruri, cafenele, cinematografe, muzee, teatre, săli de sport se închid. Rămân deschise magazinele, producţia şi şcolile.”, a punctat el.