Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada septembrie – noiembrie 2009 o reducere moderată a activităţii în industria prelucrătoare, scădere în sectorul de construcţii şi o relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare.

În cadrul anchetei de conjunctură din septembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -11%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o scădere, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucrătoare (-28% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste), pentru unele dintre activităţi fiind preconizată o coborâre mult mai accentuată decât pe total, respectiv în metalurgie, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea altor produse din minerale nemetalice (solduri conjuncturale -59%, -40% şi, respectiv, -34%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează, în continuare, o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Scădere de volum în construcţii

Sectorul construcţiilor va înregistra, în următoarele trei luni, o scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -23%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -26%).

Managerii estimează, totodată, o reducere a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural –28%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, şi o relativă stabilitate a preţurilor (sold conjunctural -3%).

Pentru comerţul cu amănuntul se estimează o relativă stabilitate a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -1%), atât la nivelul volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +3%), cât şi a comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural -3%).

Aceeaşi tendinţă de stabilitate se va manifesta şi la nivelul numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -5%), în timp ce preţurile vor avea o creştere moderată (sold conjunctural +12%).

Stabilitate în sectorul servciciilor

Conform estimărilor din luna septembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

Managerii intervievaţi estimează pentru acest sector o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -21%), în următoarele trei luni. Această tendinţă este dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste).

În acelaşi timp, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

SURSA: Mediafax

DETALII:
Vezi aici raportul complet al INS.