Beneficiile hipnozei pentru bunăstarea mentală și fizică sunt cunoscute. Un studiu din 2023 a constatat că hipnoza ajută la reducerea stresului, la creșterea stimei de sine, gestionarea durerii și facilitarea atenției, scrie Forbes.

Hipnoza este o formă de control al minții?

Spre deosebire de reprezentările din cultura pop ale „oamenilor care pot fi hipnotizați”, astfel de indivizi nu sunt lipsiți de voință. Hipnoza nu este o formă de control al minții, iar indivizii nu pot fi forțați să facă ceva împotriva voinței lor într-o stare hipnotică, oricât ar fi de hipnotizați.

Povestea din jurul persoanelor care pot fi hipnotizate foarte ușor este mult mai nuanțată.

Iată două trăsături de personalitate ale indivizilor care au mai multe șanse să intre în stări hipnotice, pe baza cercetărilor.

1. Deschiderea către experiență

Un studiu din 2017 a constatat că indivizii cu susceptibilități hipnotice mari au prezentat o mai mare deschidere pentru experiență, acea trăsătură de personalitate care reflectă înclinația unui individ către noutate, varietate și curiozitate intelectuală.

„Oamenii cu o mare deschidere spre experiență sunt dispuși să experimenteze lucruri noi. Experiența hipnotică pare ceva inedit pentru ei; prin urmare, acești oameni ar putea acorda mai multă atenție sugestiilor verbale sau comportamentale date de cel care îi hipnotizează, în timpul procesului hipnotic”, explică cercetătorii.

În plus, cercetătorii sugerează că indivizii cu susceptibilitate hipnotică ridicată se pot adapta și pot accepta vulnerabilitățile lor hipnotice, deoarece deschiderea către experiență implică și o deschidere către lumea emoțională interioară.

În schimb, cercetătorii au descoperit că indivizii extrovertiți, cunoscuți pentru natura sociabilă, în general oameni foarte vorbăreți, pot fi ușor distrași de mediul înconjurător. Procesul hipnotic necesită niveluri ridicate de concentrare, ceea ce face ca acești indivizi să rămână implicați pe tot parcursul unei provocări.

2. Transliminalitatea (numele dat de psihologi unui ansmblu de caracteristici ce predispun anumite persoane la telepatie)

Un studiu din 2024 a constatat că sugestibilitatea hipnotică este, de asemenea, asociată cu „transliminalitatea”, care se referă la predispoziția unui individ de a experimenta procese cognitive care se extind dincolo de limitele nornale, cum ar fi susceptibilitatea crescută la experiențe mistice sau paranormale, gândirea creativă și o conștientizare sporită a gândurilor interioare și a unor sentimente.

Acest concept sugerează că anumiți indivizi pot avea o graniță cognitivă mai permeabilă, permițând un flux mai mare de informații între diferite domenii cognitive, cum ar fi între conștient și cea inconștient.

Potrivit cercetătorilor, următoarele aspecte ale transliminalității sunt legate de sugestibilitatea hipnotică

Absorbţie. Absorbția, legată atât de transliminalitate, cât și de sugestibilitatea hipnotică, se referă la capacitatea unui individ de a fi absorbit de experiențele senzoriale sau imaginative. Acestea sunt mai predispuse să se piardă în gândurile lor, visând cu ochii deschiși .

Nivelurile ridicate de absorbție pot sprijini o concentrare sporită asupra experiențelor interne, făcând indivizii mai receptivi la imaginile mentale vii și sugestiile terapeutice folosite în hipnoză.

Disociere. Disocierea implică o detașare de mediul apropiat, de conștiință sau de identitate. Se caracterizează printr-o separare a gândurilor, sentimentelor și experiențelor care sunt de obicei integrate.

Deoarece transliminalitatea implică o predispoziție pentru transcenderea granițelor cognitive convenționale, disocierea poate juca un rol important în hipnotizare prin deconectarea de la intrarea senzorială imediată. Cercetările arată că persoanele extrem de sugestive care prezintă niveluri ridicate de disociere tind să aibă experiențe neobișnuite.

În studiul său din 2023 privind răspunsurile hipnotice, cercetătorul Paul Dell afirmă că hipnoza este mai mult o „capacitate umană de sine stătătoare de a modifica experiența personală” decât un produs al sugestiei, provocând conceptul de „hipnotizare”. În timp ce unii indivizi sunt capabili să experimenteze acest lucru într-un grad mai mare decât alții, această perspectivă evidențiază universalitatea acestei capacități.