Smartphone-urile sunt sparte din diferite motive: obținerea de fișiere sensibile, e-mailuri, fotografii și videoclipuri, spionarea utilizatorilor și chiar ca mijloc de șantaj.

De aceea, e bine să știm dacă telefoanele noastre au căzut victime ale unui atac. Dovezile că un smartphone poate fi monitorizat, spionat sunt, adeseori, bine ascunse.

Cinci semne de avertizare

Acest site arată cum putem ști dacă telefonul a fost piratat. Dacă telefonul afișează unul dintre următoarele probleme neobișnuite, mai ales dacă afișează mai multe, există șanse mari ca acesta să fie spart. Iată care sunt cele cinci semne de avertizare privind piratarea telefonului.

1. Afișarea ferestrelor pop-up ciudate

Unul din semnele că telefonul a fost spart are legătură cu ferestrele pop-up care apar non-stop. Reclamele strălucitoare, intermitente sau conținutul cu rating X care apar pe telefon sunt un bun indiciu că telefonul a fost compromis.

2. Mesaje sau apeluri pe care nu le-ați făcut

Cu siguranță vă amintiți de fiecare dată când utilizați telefonul pe parcursul unei zile. Deci, dacă observați mesaje sau apeluri de pe telefon pe care știți că nu le-ați efectuat, este posibil ca dispozitivul să fi fost spart.

3. Consum mai mare de date

Programele spion mai puțin sofisticate pot provoca un consum mai mare de date, deoarece transmit informații de pe dispozitivul vostru. Dacă ați folosit telefonul ca de fiecare dată, dar utilizarea datelor a crescut vertiginos, este timpul să aflați motivul creșterii consumului de date.

4. Aplicații pe care nu le recunoașteți

Telefoanele noi vin adesea cu aplicații pre-descărcate. Dar dacă observați că apar noi aplicații după ce ați achiziționat telefonul, este posibil să fie implicat un malware.

5. Bateria se descarcă foarte repede

Bateriile telefonului nu sunt făcute să dureze o veșnicie, dar sunt proiectate eficient. Așadar, dacă obiceiurile de utilizare a telefonului au rămas aceleași, dar bateria se consumă mai repede decât în ​​mod normal, de vină ar putea fi spargerea telefonului.

Cum să împiedicați spargerea telefonului

1. Ștergeți aplicațiile suspecte

Descărcarea unei aplicații suspecte este o modalitate obișnuită de a invita programe malware pe telefon. Dacă descoperiți că telefonul a fost spart, faceți un inventar al aplicațiilor și ștergeți orice a venit dintr-o sursă terță ( nu de pe Apple App Store sau Google Play Store).

2. Rulați software anti-malware

Software-ul anti-malware vă poate ajuta să identificați și să vizați malware-ul care pândește telefonul. Ar trebui să faceți asta în mod regulat. Dacă nu ați făcut-o înainte, acum este un moment bun pentru a începe. Dacă vă îngrijorează programele malware, luați în considerare un software de încredere, cum ar fi Norton 360 Deluxe, pentru a vă proteja dispozitivele și confidențialitatea online.

Resetați telefonul

Majoritatea programelor malware se pot elimina cu o resetare din fabrică a telefonului. Dar așa se vor șterge toate datele stocate pe dispozitiv, cum ar fi fotografiile și contactele, deci este important să faceți o copie de rezervă a acestor date, înainte de a reseta dispozitivul.