Dă gust excelent multor mâncăruri, iar unele persoane îl consumă chiar gol.

Usturoiul e considerat un adevărat medicament şi e nelipsit din orice bucătărie care se respectă

Usturoiul este, fără îndoială, considerat un adevărat medicament în medicina populară şi de nelipsit din orice bucătărie.

Allium sativum (usturoiul) este o plantă comestibilă bogată în minerale, vitamine și compuși medicinali, toate acestea conferindu-i un puternic efect antibiotic, fungicid și anticancerigen.

Are peste 200 de substanțe active precum potasiu, fosfor, cantitate mare de vitamina B și C, calciu și proteine.

Pentru uz medicinal, dar și alimentar, de la usturoi se folosește bulbul, precum și frunzele tinere.

Beneficii şi utilizări ale usturoiului

Usturoiul are extrem de multe beneficii şi utilizări:

  • antibiotic natural și antiparazitar;
  • reduce nivelul de colesterol;
  • antibacterian, antiviral și antifugic;
  • accelerează epitelizarea și vindecarea rănilor;
  • anticancerigen;
  • reduce tensiunea arterială;
  • reduce durerile de cap;
  • util în cazul anumitor afecţiuni ale sistemului digestiv;
  • util în caz de tahicardie și spasme coronare;
  • benefic pentru cei cu arterioscleroză.

Atenţie maximă! Interzis pentru aceste persoane să consume usturoi

Totuşi, este foarte important de reţinut că usturoiul poate deveni chiar toxic pentru anumite persoane. Iată cine trebuie să aibă grijă să nu mănânce aşa ceva.

Persoanele care suferă de afecţiuni hepatice şi iau pastile care să ajute ficatul nu trebuie să consume usturoi. Acesta poate reduce eficienţa pastilelor pentru ficat, chiar şi dacă este consumat în cantităţi foarte mici.

Mai mult, persoanele ca suferă de sindromul colonului iritabil sau care prezintă diaree, probleme cu stomacul sau probleme digestive trebuie să evite consumul de usturoi, dar şi de ceapă, scrie floaredetei.ro.

Femeile care iau anticoncepţionale trebuie să fie şi ele atente, pentru că aceste pastile pot da efecte adverse atunci când interacţionează cu usturoiul.