Cel mai recent studiu publicat în „Scientific Reports” a constatat că dormitul împreună cu câinele nu este cel mai bun obicei. Conform cercetării menționate, a dormi în pat cu pisica nu este la fel de dăunător. Există și o explicație.

Impact negativ asupra calității somnului

Mulți oameni care au animale de companie recunosc că dorm împreună cu acestea. Dar, se pare că obiceiul acesta nu este recomandat, mai ales când vine vorba de câini.

Studiul publicat în luna martie de Dr. Brian N Chin, profesor asociat de psihologie la Trinity College, a constatat că dormitul în pat alături de câine poate avea un impact negativ asupra calității somnului. Nu același lucru este valabil și pentru pisici, potrivit Paradepets.

Pentru studiu, Dr. Chin și restul echipei de cercetare au chestionat 1.591 de americani cu vârste cuprinse între 18 și 91 de ani, pentru a înțelege mai bine obiceiurile de somn și modul în care acestea influențează calitatea somnului.

Dintre aceștia, 758 au spus că au dormit împreună cu unul sau mai multe dintre animalele de companie, ceea ce echipa de cercetare a definit ca „dormind în aceeași cameră cu animalul de companie, cel puțin o parte a nopții”.

Participanților la sondaj li s-au adresat o serie de întrebări legate de somnul lor, cum ar fi cât de mult dorm pe noapte, cât de mult se simt odihniți dimineața și nivelul general de stres.

Răspunsurile celor care au raportat că au dormit împreună cu animalele de companie au fost apoi comparate cu al celor 833 de participanți la sondaj care nu au dormit împreună cu animalele de companie, pentru a determina modul în care patrupedele pot influența somnul. Iar rezultatele au fost surprinzătoare.

Când participanții au fost întrebați dacă cred că animalele de companie au un efect pozitiv, neutru sau negativ asupra somnului lor general, 93% dintre cei care au dormit cu acestea au spus au spus că cred că există un efect pozitiv sau neutru. Dar datele au arătat altceva.

somn, animale de companie
SURSA FOTO: Dreamstime

Simptome de insomnie

Echipa de cercetare a descoperit că cei care au dormit împreună cu animalele de companie au avut „o calitate mai slabă a somnului și mai multe simptome de insomnie, decât cei care nu au dormit cu acestea.”

În plus, echipa spune că, atunci când a luat în considerare tipul de animal de companie, „au existat dovezi privind un efect negativ asupra somnului atunci când s-a dormit împreună cu câinii, dar nicio dovadă al unui efect negativ asupra somnului când oamenii au dormit împreună cu pisicile.”

În pat cu pisicile, nu și cu câini

Potrivit acestui studiu, dormitul în pat alături de câini poate duce la un somn prost, nu și în cazul pisicilor.

„Somnul bun este un pilon al sănătății și al bunăstării”, a scris Dr. Chin. „Chiar dacă animalele de companie pot avea un efect general pozitiv asupra sănătății mintale, este posibil ca unele dintre aceste beneficii să fie subminate, dacă animalul de companie vă face să nu aveți somn”, explică acesta.

Ar trebui să-mi las câinele să doarmă în pat?

Studiul nu este concludent, câtă vreme nu a luat în calcul și alți factori care pot afecta calitatea somnului. Dar această întrebare este una comună pentru stăpânii de câini.

Potrivit American Kennel Club, dormitul în pat alături de câine poate avea unele beneficii.

„Poate ușura anxietatea, oferind un sentiment de siguranță”, spune organizația. „Câinele, care are un somn ușor, te va avertiza cu privire la orice lucru ieșit din comun, astfel încât să te poți odihni liniștit toată noaptea. De asemenea, câinii pot încălzi patul într-o noapte rece”, subliniază American Kennel Club.

Practic, răspunsul pe care îl căutați se rezumă la preferințe. Dacă te simți mai bine odihnindu-te noaptea lângă câine, asta ar trebui să faci. Dacă simțiți că și voi și câinele dormiți mai bine când nu sunteți în același pat, atunci dormiți separat!