Arderile ilegale continuă, în ciuda faptului că legislația a fost înăsprită

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a explicat că, deși se fac foarte multe controale, iar legislaţia a fost înăsprită, arderile ilegale sunt ţinute foarte greu sub control. În prezent, Garda de Mediu este nevoită să meargă peste tot cu Jandarmeria pentru că unii au fost fugăriți cu furci și cu topoare.

„Aceste arderi ilegale apar la ştiri datorită acţiunilor organizate de Garda de Mediu, Poliţie, Jandarmerie pentru că mai nou nu se mai pot duce colegii de la Gardă la aceste locaţii fără jandarmerie pentru că unii au fost fugăriţi cu furci şi cu topoare. De fiecare dată avem nevoie de sprijinul MAI (Ministerul Afacerilor Intern) sau al organelor de forţă pentru că comisarii de la Garda de Mediu sunt expuşi la asemenea pericole. Arderile ilegale, din păcate, sunt o realitate şi în ziua de astăzi.

Au fost foarte multe controale. Am înăsprit legislaţia, se pedepşeşte acum cu închisoare de la trei la cinci ani arderea deşeurilor. Chiar şi în aceste condiţii sunt comunităţi în care lucrurile sunt ţinute sub control foarte greu, se organizează în echipe care încearcă să se ferească de aceste controle şi de acţiunile organelor de anchetă. Dar lucrând împreună cu Ministerul de Interne, cu Poliţia, cu Procuratura sunt convins că pe termen mediu acest fenomen poate fi controlat, stăpânit şi redus rapid”, a declarat Tanczos Barna în cadrul unei emisiuni TV de pe Prima News.

Cine otrăveşte aerul României?

Vă amintesc că, luna trecută, în cadrul podcastului „HAI Live” de pe canalul de Youtube „HAI România!”, Tanczos Barna a explicat de ce România a devenit una dintre cele mai poluate state din Uniunea Europeană (UE). Potrivit spuselor sale, România se află în această situație din cauza arderilor ilegale de deșeuri, importurilor de deşeuri, importurilor de maşini la mâna și defrișării pădurilor.

„România e sufocată, aerul său e irespirabil, mai ales în marile orașe”, a zis Robert Turcescu.

„Marea problemă a arderilor necontrolate de deșeuri, care sufocă Bucureștiul la propriu potrivit măsurătorilor, provine din faptul că statul nu are cum să lupte cu mafia deșeurilor. Toți miniștrii au încercat să rezolve problema asta, n-au reușit. Un predecesor al dvs. chiar mi-a zis: Băi Mirele, e o mafie năpraznică, nu se poate face nimic cu ăștia. Încercați ceva cu ăștia?”, l-a întrebat Mirel Curea pe Tanczos Barna.

„O sursă (n.red. – de poluare) sunt gropile neînchise cum trebuie care dau gaz metan. (…) Avem nevoie de sprijin real, din partea Poliției, a Poliției Economice, din partea Procuraturii. Sunt în cercetări penale sau trimiși în judecată (n.red. – cei cărora le-au fost întocmite dosare penale pentru ardere ilegală de deșeuri). Vor veni și pedepsele cu închisoarea. Săptămâna aceasta am luat o decizie importantă, am dat și comunicat, nu prea s-a preluat, cu Procuratura.

Pentru că degeaba facem plângeri penale dacă nu există acea rețea de procurori verzi, care este acum reactivată. Săptămâna trecută a fost o serie de seminarii și recursuri cu procurori veniți din afară. Au vorbit despre o modalitate de probare. Degeaba facem plângeri penale dacă nu intervine Procuratura. E important ca miile de dosare pe deșeuri să nu fie clasate (…) Vor fi procurori verzi în toate județele”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.