Este ştirea falsă noua "teorie a conspirației?" Am citit această sintangmă și pare foarte probabilă. Asta pentru că "teoria conspirației" și-a pierdut aparent credibilitatea ca modalitate de respingere folosită de criticii anti-sistem, iar argumentul este că "știrile false" reprezintă substitutul, scrie zerohedge.com

Am citit recent despre despre declinul și căderea "teoriei conspirației", ca denigrare eficientă a criticilor statului statului profund.

Toate acestea au sens, pentru că CIA a fost aparent responsabilă cu difuzarea inițială a "teoriei conspirației", iar "știrile false", ar fi fost cu siguranță dezvoltate pentru a-i lua locul.

În al doilea rând, în condiţiile în care aproximativ 50% dintre americani cred acum în așa-numitele "conspirații", este foarte evident era nevoie de un înlocuitor de elită.

Cu un mic amănunt: În ceea ce privește acest al doilea punct, este foarte probabil că mai mult de 50% dintre americani cred în teoriile conspirației. Dar schimbarea ideii de teorie a conspiraţiei este o alternativă foarte neatrăgătoare.

Mai mult:

Președintele Barack Obama a vorbit despre știri false pe Facebook și alte platforme media, ceea ce sugerează că acestea au ajutat la subminarea procesului politic din SUA. "Dacă nu tratăm la modul serios faptele – ceea ce este adevărat și ce nu – dacă nu putem face diferenţa între argumente serioase și propagandă, atunci avem probleme", a declarat şeful statului american în timpul unei conferințe de presă susţinută în Germania.

De la alegerea surpriza a lui Donald Trump în funcţia supremă în SUA, Facebook a făcut faţă unui val de acuzații că nu a reușit să oprească fluxul de dezinformare pe reţeaua sa și că modelul său de a face afaceri duce la divizarea utilizatorilor din punct de vedere politic.

Misiunea noastră este de a stopa prozelitismul – propagandă care îi sperie pe oameni şi care dă mai mult control guvernului. Din acest punct de vedere, comentariul lui Obama referitor la "știrile false" face parte din armamentul standard de trezire la realitate, dar şi o perpetuare.

Răspândirea de ştiri false se face pe toate motoare de căutare și oameni proeminenţi precum Obama vorbesc despre asta, practic răspândind ideea.

Dar toate acestea arată mai degrabă a disperare.

Teoria conspirației este mult mai puțin predispusă la analiză decât "știrile false". Ea a persistat atât de mult timp și a fost încununată de atât de mult succes pentru că este dificil de cuantificat o "conspirație" și, prin urmare, un puct de vedere nu poate fi confirmat sau respins.

Cu toate acestea, "ştirile false" se pretează la verificarea faptelor. Un om nu vrea să adere pentru o varietate de motive la "teoria conspirației", dar dacă cuiva i se pare că ceea ce citeşte este o informaţie falsă, iritarea rezultată poate determina acea persoană să facă cercetări suplimentare.

Când am aderat la reforma Internetului, ideea noastră a fost că informațiile disponibile prin intermediul Netului ar genera un proces gradual de iluminare – și o promovare a adevărului. De fapt, acest proces are loc în potriviri și restartări.

Dacă "teoria conspirației", într-adevăr şi-a pierdut impactul – și se pare că şi l-a pierdut – ca o modalitate de demitizare critică a statului, aceasta este cu siguranță desuetă pentru propaganda modernă.

În plus, "atunci când vine vorba de „știri false", mass-media va trebui să stea de vorbă cu o singură voce pentru a discredita informațiile concrete.

Dar, tot mai puţini oameni cred că mass-media. Astfel, în cazul în care mass-media îşi încordează muşchii comunicaţionali pe spatele unor anumite sintagme "false", se va accelera probabil că se va ajunge la decredibilizarea de masă.

Un exemplu:

Agenţia Mediafax preia site-ul inc.com, potrivit căruia creatorul Ending the Fed, un site de ştiri false, cu mare impact pe Facebook înaintea alegerilor din SUA şi cu un rol substanţial în susţinerea lui Donald Trump la preşedinţie, este Ovidiu Drobotă, un tânăr român de 24 de ani, fost hacker şi programator web.

În luna august, Facebook Trending Topics a prezentat o ştire care pretindea că prezentatoarea de ştiri de la Fox News Megyn Kelly fusese concediată, titlul ştirii fiind "Breaking: Fox News Exposes Traitor Megyn Kelly, Kicks Her Out For Backing Hillary". După reacţii diverse, Facebook a înlăturat în cele din urmă acest conţinut de pe site-ul său când s-a dovedit faptul că Megyn Kelly nu fusese, de fapt, concediată.

Fără a fi descurajat, Ending the Fed, site-ul care a promovat ştirea, a continuat să publice ştiri false, fără autor pe paginile sale de Facebook. Potrivit unei analize recente Buzzfeed, site-ul respectiv a fost responsabil de patru din zece subiecte false cu impact, publicate pe Facebook în timpul campaniei electorale din SUA, în cele trei luni de dinaintea alegerilor de pe 8 noiembrie. Astfel, cele patru ştiri au generat în jur de 2.953.000 de reacţii, iar pagina de Facebook a site-ului Ending the Fed are 350.000 de like-uri.

Omul din spatele site-ului Ending the Fed, Ovidiu Drobotă, un tânăr de 24 de ani, a cercetat cu atenţie controversele faţă de răspândirea pe Facebook a unor ştiri şi subiecte false precum cele pe care le-a diseminat el însuşi. Contactat de Inc.com după ce i-a fost dezvăluită identitatea, Drobotă a fost mândru de rolul său jucat în sprijinirea lui Donald Trump şi defensiv în privinţa motivelor şi a vreunui tip de etică.

El a admis că Ending the Fed publică ştiri de propagandă, dar consideră că acest lucru nu este deloc diferit faţă de ceea ce fac zi de zi marile agenţii de presă. El a exprimat că regretă faptul că a creat poveşti şi subiecte care s-au dovedit a fi false şi fictive şi a pretins că scoate de pe site orice fel de ştire demontată definitiv, cum ar fi povestea despre Papa Francisc care l-ar fi susţinut în campania electorală pe Trump. "Poţi verifica aceste ştiri", a declarat Ovidiu Drobotă.