„Este ceva ce vezi în filmele cu dezastre”

Pompierii polonezi au recuperat 100 de tone de pești morți din râul Oder, care traversează Germania și Polonia, ceea ce sporește îngrijorarea cu privire la un dezastru ecologic a cărui cauză nu a fost încă identificată.

„Nu am mai avut niciodată o operațiune de o asemenea anvergură pe un râu”, a declarat marți Monika Nowakowska-Drynda, de la biroul național de presă al pompierilor.

„Au fost cele mai grele 5 zile din viața mea”, a declarat Pawel Wrobel, primarul din Widuchowa, care se află la aproximativ 400 de kilometri de orașul în care au fost observați pentru prima dată peștii morți. „Nu mi-am imaginat niciodată că voi trăi o asemenea catastrofă, este ceva ce vezi în filmele cu dezastre”.

Municipalitățile germane au interzis scăldatul și pescuitul în Oder după ce mii de pești morți au fost găsiți plutind în acest râu de 840 km, care se întinde din Republica Cehă până la Marea Baltică, de-a lungul graniței dintre Germania și Polonia.

Polonia spune că algele toxice pot explica decesul peștilor

Guvernul polonez afirmă că experții au descoperit alge toxice în probele de apă dintr-un râu de la granița dintre Polonia și Germania. Mii de pești morți au apărut de-a lungul râului Oder, după ce în ultimele săptămâni au murit în masă.

Ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a anunțat joi că testele de laborator au arătat prezența unor alge toxice în probele de apă din râul Oder, care se află la granița dintre Polonia și Germania.

Descoperirea ar putea explica moartea în masă a peștilor de-a lungul unor porțiuni ale râului, care i-a lăsat pe experți nedumeriți cu privire la cauză.

Descoperirea algelor toxice ar putea explica moartea peștilor, dar ridică o altă întrebare cu privire la cauzele care au dus la prezența algelor în număr mare.

„În urma unor investigații suplimentare, Institutul de Pescuit în apele interioare din Olsztyn a descoperit microorganisme rare, așa-numitele alge aurii, în probele de apă din râul Oder”, a declarat ministrul Mediului, Anna Moskwa.

Moskwa a declarat că aceste înfloriri ar putea cauza apariția unor toxine care ucid peștii și scoicile. Cu toate acestea, ele nu sunt dăunătoare pentru oameni. Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a declarat miercuri că dezastrul a ucis aproximativ 36 de tone de pești numărați numai în Germania.

Ce alge toxice au fost descoperite

Multe specii se încadrează sub umbrela algelor aurii, dar termenul se referă în general la una singură în ceea ce privește moartea peștilor din cauza toxicității – Prymnesium parvum.
Specia produce mai multe toxine, inclusiv ihtiotoxină – care afectează în mod specific organismele care respiră pe branhii, cum ar fi peștii, bivalvele, racii, amfibienii cu branhii și, de asemenea, unele specii de plancton.

Nivelurile ridicate de salinitate, sulfat și clorură au cea mai mare influență asupra distribuției algelor aurii și asupra formării florei în apele interioare.

Schimbările climatice ar putea juca un rol, temperaturile mai ridicate ducând la o evaporare mai mare a apei din apele interioare și la creșterea nivelului de salinitate.
Fenomenele de dispariție au loc în contextul în care Germania se confruntă cu una dintre cele mai secetoase veri din ultima vreme, iar nivelul râurilor a scăzut în mare parte din țară.

Locuitorii din zonă au ajutat la scoaterea peștilor

Primarul orașului a anunțat că aceste zile au fost cele mai grele din viața sa și că nu și-a imaginat vreodată că va trăi asemenea momente pe care le-a categorizat ca fiind din filme.

„Nu știm cum să o facem și ce unelte să folosim, învățăm din greșelile noastre”, a spus Wrobel.

„Ne concentrăm, pe de o parte, pe oprirea a ceea ce se întâmplă, iar pe de altă parte, pe găsirea motivului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului pentru mediu, Aleksander Brzozka, scrie DW.