Uraganul Laura, care a fost inclus în categoria a 4-a de furtună majoră, va lovi joi dimineaţa zona de la graniţa dintre Texas şi Louisiana, iar autorităţile locale încearcă să evacueze mii de locuitori.

Intensificarea rapidă a furtunii a şocat oamenii de ştiinţă şi i-a determinat pe meteorologi să emită avertismente privind ”formarea unei furtuni mortale” în Texas şi Louisiana.

Val de aproape 4 metri pe coastă

”O furtună mortală cu valuri mari şi distructive va provoca pagube catastrofale de la Sea Rim State Park, Texas la Intracoastal City, Louisiana, inclusiv în zona lacurilor Calcasieu şi Sabine. Valul provocat de furtună ar putea avansa în interiorul uscatului pe o porţiune de până la 30 de mile”, a anunţat miercuri Centrul Naţional pentru Uragane, potrivit news.ro, care preia presa americană.

Laura ar putea aduce un val de aproape 13 picioare (3,96 metri) pe coastă, precum şi inundaţii şi tornade în interiorul uscatului. Furtuna a traversat deja în weekend Republica Dominicană, Puerto Rico şi Haiti, lăsând fără energie electrică peste 1 milion de oameni, prăbuşind unele locuinţe şi omorând cel puţin 23 de oameni.

”Nu am cuvinte. Uraganul Laura este una dintre furtunile cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în istoria Golfului Mexic. Laura poate fi un pericol catastrofal, posibil istoric, pentru coasta Louisianei”, a scris într-un tweet cercetătorul în domeniul climei Eric Holthaus.

Schimbările climatice duc la uragane mai intense şi mai distructive

Creşterea temperaturilor oceanice determinată de schimbările climatice duce la uragane mai intense şi mai distructive. Pe măsură ce uraganele precum Laura se intensifică mai rapid în apele mai calde, statele au mai puţin timp pentru pregătirea atenuării impactului furtunilor şi evacuarea oamenilor din zonele periculoase.

„Un lucru pe care l-am văzut în special – cu Harvey în 2017, şi Florence şi Michael în 2018 şi acum cu Laura – este o intensificare foarte rapidă, în care furtuna se intensifică de la o furtună tropicală la o stare de uragan major în mai puţin de o zi”, a spus omul de ştiinţă Michael Mann.

”O astfel de intensificare rapidă se întâmplă în apele foarte calde, aşa cum am văzut în ultimii ani în Atlanticul tropical şi în Golf în ultimii ani, iar în acest moment părţi mari ale Golfului sunt calde ca o apă în cadă”, a spus Mann.

Cel puţin 500.000 de locuitori, evacuați

Liderii din Texas şi Louisiana au ordonat evacuarea a cel puţin 500.000 de locuitori, în timp ce statele se confruntă şi cu pandemia de coronavirus. Oficialii încurajează evacuaţii să se adăpostească în hoteluri unde se pot auto-izola, în loc de centrele de evacuare care ar putea fi aglomerate.

”Doar pentru că un uragan vine în Texas nu înseamnă că boala Covid-19 a plecat sau va pleca din Texas. Covid-19 va fi în Texas pe tot parcursul uraganului „, a declarat marţi guvernatorul Texasului, Greg Abbott.

Laura se îndreaptă către o zonă care cuprinde mai mult de 45% din capacitatea totală de rafinare a petrolului din SUA şi 17% din producţia de petrol, potrivit Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei.

Companiile majore de petrol şi gaze au evacuat deja angajaţii de pe platformele de producţie offshore din Golful Mexic.

Se readuce în discuție uraganul Katrina

În cursul zilei de marţi, producătorii au închis aproximativ 84% din producţia offshore din Golf, la fel ca multe rafinării de-a lungul coastelor din Texas şi Louisiana, în aşteptarea furtunilor.

Perspectiva unui uragan cu potenţial major de categoria 4 readus amintirile despre distrugerile din Louisiana, de acum 15 ani, cauzate de uraganul Katrina, care a ucis cel puţin 1.800 de oameni şi a copleşit autorităţile statului.

Meteorologii spun că intensitatea şi direcţia luată de Laura are asemănări cu modul în care s-a format uraganul Rita.

Sezon al uraganelor extrem problematic

Rita a lovit Louisiana în 2005 şi a provocat distrugeri pe scară largă.

Sezonul uraganelor din acest an este pe cale să devină unul dintre cele mai grave din istoria înregistrată, în parte din cauza temperaturilor mai calde decât media a suprafeţei mării în Oceanul Atlantic tropical şi în Marea Caraibelor.

Sezonul uraganelor se desfăşoară de la 1 iunie până la 30 noiembrie şi este de aşteptat să aducă între nouă şi 25 de furtuni numite în SUA, cu şapte până la 11 dintre aceste furtuni care se dezvoltă în uragane, potrivit meteorologilor de la Centrul Naţional de Previziuni Climatice al Organizaţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice. Până în prezent, au avut loc 13 furtuni denumite în sezonul 2020.