Canada este una dintre cele zece țări cu cea mai bună calitate a vieții din lume, potrivit ONU. Statul este unul dintre marii producători de minereuri feroase și neferoase, de uraniu, aur, argint, sare, petrol și gaze (locul 3 pe Glob), așa cum arată ”Enciclopedia Statelor Lumii” (2016). De asemenea, este unul dintre marii producători mondiali de lemn, celuloză și hârtie, se află printre primii producători mondiali de energie electrică și are o însemnată producție de pește. 

Este membru fondator al ONU, al Commonwealth și al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), membru al NATO și al OSCE, membru al forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), membru al Organizației Statelor Americane (OSA), membru al Consiliului Arctic și, de asemenea, membru al G7, al G8 și al G20.

Are o populație de circa 34 milioane de locuitori, concentrată în sud, la granița cu Statele Unite și este împărțită în zece provincii și trei teritorii: Ontario, Quebec, Nova Scotia, New Brunswick, Manitoba, Columbia Britanică, Prince Edward Island, Sastaketchewan, Alberta, Newfoundland și Labrador. Capitala este Ottawa, fondată în 1826, iar alte orașe mari sunt: Toronto, Calgary, Montréal.
Limbile oficiale ale țării sunt engleza și franceza, vorbite de 56,3% și respectiv 28,7% din populație, iar religiile cele mai reprezentative sub aspectul confesiunii declarate și practicate sunt catolicism (45%) și protestantism (29%).

 

Societate industrială bogată, dotată cu tehnologie înaltă, Canada se aseamănă cu SUA în ceea ce priveşte sistemul economic orientat spre piaţă, structura producţiei şi nivelul ridicat de trai.

Canada este cel mai important furnizor extern de energie, inclusiv petrol, gaz, uraniu şi energie electrică, al SUA. Mulţumită considerabilelor resurse naturale, forţei de muncă înalt calificate şi infrastructurii moderne de care dispune, Canada s-a bucurat de o solidă creştere economică din 1993 până în 2007. Afectată de criza economică globală, economia canadiană a intrat într-o recesiune puternică în ultimele luni ale anului 2008, Ottawa anunţând, în 2009, primul său deficit după 12 ani consecutivi de excedent bugetar. Principalele bănci canadiene au reuşit să traverseze criza financiară din perioada 2008 – 2009, de o manieră care le-a permis să intre apoi în categoria celor mai puternice instituţii de acest fel din lume, graţie tradiţiei practicilor prudente de creditare, proprie sectorului financiar, şi unei puternice capitalizări.

 

Canada se situează pe locul al doilea între ţările membre ale G7, după SUA, din punctul de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor (42.734 dolari).

Românii în Canada

De la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada doar pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA). De la 1 decembrie 2017, s-au eliminat vizele pentru cetăţenii români și bulgari.

Numărul cetăţenilor canadieni şi al rezidenţilor permanenţi originari din România se ridică la 204.625, conform ultimelor date anunțate de către autoritățile canadiene. Având în vedere limitele metodologice ale ultimului recensământ (2011), (participare pe baze voluntare la exerciţiul în cauză, nefolosire a serviciilor unor recenzori de teren) este posibil ca numărul originarilor din România şi al celor care deţin cetăţenia română să fie cu 10 – 15% mai mare decât în statisticile canadiene.

 

Distribuţia geografică pe provincii relevă faptul că majoritatea originarilor din România s-au stabilit în Ontario (41,59%) şi Québec (20,33%), datorită dezvoltării economice a celei dintâi, respectiv facilităţilor oferite imigranţilor francofoni de către cea de-a doua. În concordanţă cu tendinţa generală aferentă fenomenului imigraţiei în Canada, şi noii veniţi din România, în ultimii douăzeci de ani, au ales să se aşeze, în proporţie de aproape jumătate, asemenea predecesorilor lor, în provincia Ontario.

Cooperare economică

La 30 septembrie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 114,73 milioane de euro. Valoarea exporturilor românești în Canada se ridica la nivelul de 65,68 milioane de euro, în creștere cu 14,36% față de aceeași perioadă a anului 2015. Valoarea importurilor se ridica la nivelul de 49,05 milioane de euro, în creștere cu 51,80% față de aceeași perioadă a anului 2015.

Canada se află pe locul 29 în topul investitorilor străini în România din punct de vedere al capitalului social subscris.